Bakkers blij met uitbreiding flexi-jobs

Flexi-jobs? Het is een succes gebleken in de horeca, maar vanaf 1 januari 2018 kan ook de kleinhandel, zoals bakkers, slagers, kappers en buurtwinkels, rekenen op dat systeem. En ook gepensioneerden mogen nu zo'n flexi-job doen, ook al waren de vakbonden ertegen. De bakkers zijn tevreden.

“We zien al die flexi-jobs naar de horeca trekken. Ik ben blij dat we er nu ook zullen kunnen op rekenen. Mensen die dat willen doen en graag doen, zullen zeer welkom zijn bij ons. Zeker op piekmomenten of bij ziektes en in de weekends”, zegt Eddy Van Damme van Bakkersbond Vlaanderen, in "De ochtend" op Radio 1. “Het is niet de bedoeling dat dat een voltijdse gast wordt, maar iemand die inspringt als het nodig is. En het is soms nodig. Dus hoop ik dat ze de weg vinden naar ons. Zeker in weekends en op feestdagen.”

Op zo’n flexi-job betaalt een werknemer geen belastingen of sociale lasten. Het systeem werd oorspronkelijk ingevoerd om zwartwerk in de horeca weg te werken. Maar er komt wel kritiek vanuit vakbondshoek die de regeling als een mogelijke bedreiging zien. “Moeten ze niet voor vrezen, iedereen die als bakker afstudeert, vindt werk en kan doen wat hij of zij wil doen”, zegt Van Damme nog. Het is gewoon een vorm van extra ruimte op kritieke momenten, niet min, maar ook niet meer. Ik vind dat de vakbonden hier geen gelijk in hebben. Ze schetsen een probleem dat er niet is. Die flexi-jobs zijn net nuttig omdat er een personeelstekort is.”

Goed nieuws voor de warme bakkers?

Verdwijnen er nu minder warme bakkers uit het straatbeeld? “Het is een stap in de goede richting. Maar, er is een cultuur van minder brood eten, consumenten ontbijten minder, mensen nemen minder boterhammen mee naar het werk, supermarkten snoepen een deel van de markt af, banken doen moeilijk om financieringen te geven, dus heb je een eigen kapitaal nodig, het is allemaal niet gemakkelijk. Dus die moeilijkheden blijven. Wat je wel hebt, is dat bakkerijen die nu de neiging hebben om zondagen of feestdagen te sluiten omdat ze geen personeel vinden, nu nét wel weer zullen kunnen ademen.”