Betalen met betaalkaart op vakantie steeds populairder

Belgen die op vakantie gaan in het buitenland betalen steeds meer met hun betaalkaart. Dat blijkt uit een analyse van Mastercard, die de transacties van Belgische vakantiegangers in het buitenland analyseerde. De transacties gebeuren voornamelijk in de supermarkt of op restaurant. Geldopnames aan de automaat gebeuren steeds minder.
BELGA

Naar aanleiding van de jaarlijkse vakantiewissel tussen juli en augustus, nam Mastercard het koop- en betaalgedrag van de Belgische vakantiegangers onder de loep. De analyse ging alle transacties tussen 1 juli 2016 en 31 augustus 2016 na. Daaruit blijkt dat Belgen steeds meer met hun betaalkaart betalen wanneer ze in het buitenland zijn. In 2016 bestond 90% van de totale uitgaven uit elektronische betalingen en slechts 10% uit geldopnames. In 2011 bestond 18% van het totale volume nog uit geldopnames.

Maar ook in eigen land zien we een gelijkaardige tendens. Uit de cijfers van Worldline blijkt dat het aantal elektronische betalingen met 10% steeg ten opzichte van het vorig jaar. Tegenover 2014 was er een stijging van 17%. Opvallend is echter de toename van elektronische betalingen voor kleine bedragen onder de 5 euro met Bancontact in de kleine voedingszaken. Over de laatste 12 maanden steeg deze tendens met maar liefst 36%.

Wat het koopgedrag van de Belgen betreft, geeft de analyse van Mastercard aan dat 29% van de transacties door Belgische toeristen naar de voedingssector gaat. Supermarkten en voedingswinkels staan daarbij op kop (16,2%), gevolgd door restaurants (9,5%) en fast food (3,3%). Op de tweede plaats gebeuren de meeste betalingen op de weg. Hier gaat het over tol betalen (7,5%), aankopen in tankstations (7,3%) en brandstofverdelers (3,3%). Op de derde plaats komt shoppen met 11,4%.

De analyse geeft tot slot ook aan in welke landen de betalingen plaatsvonden. Zo kon worden nagegaan waar de meeste Belgen op vakantie gaan. Volgens de transacties blijft Frankrijk veruit de favoriete reisbestemming. Opvallend is dat de Belgen die in augustus op vakantie gaan, meer kiezen voor exotische bestemmingen, zoals Marokko, Turkije en Griekenland; dan degenen die in Juli op vakantie gaan.

Meest gelezen