Brand door onkruidverdelging met gasbrander in Dworp

In Dworp, in Vlaams-Brabant, is een brandje ontstaan door onkruidverdelging met een gasbrander. Toen een werkman van de gemeente het onkruid op een voetpad aan het wegbranden was, vatte de voordeur van een woning vuur. Een vrouw raakte door de rook bevangen.

Werkmannen van de gemeente Beersel waren vanochtend onkruid aan het wegbranden op een voetpad, toen het vuur van de gasbrander oversloeg op een voordeur van een woning in de Kerkstraat. 

De schade bleef beperkt, want omstanders konden het vuur blussen met blusapparaten. Intussen was de rook wel het gebouw binnengedrongen. Daardoor raakte een vrouw in een appartement de eerste verdieping bevangen. Ze werd met een ziekenwagen naar het ziekenhuis in Halle gevoerd.

Gewaarschuwd

De brandweer waarschuwde de jongste weken al meermaals voor de gevaren van onkruidverbranding in deze extreem droge periode. “We kunnen niet genoeg waarschuwen voor de risico’s die worden gelopen door het gebruik van gasbranders en raden sterk aan te zoeken naar andere manieren om onkruid te wieden”, zegt brandweerofficier Geert Van Cauwenbergh.

De openbare diensten mogen echter geen pesticides meer gebruiken. “We weten op de duur ook niet meer welke alternatieven we nog kunnen toepassen. Moest iedere eigenaar zijn voetpad zelf proper houden, dan zouden we daar al geen gasbranders moeten inzetten”, aldus burgemeester Hugo Vandaele (CD&V).