Conservatieve Iraanse tv-ster onder vuur voor beelden zonder hoofddoek en met biertje

De Iraanse tv-presentatrice Azadeh Namdari ligt onder vuur omdat er beelden van haar zijn opgedoken op vakantie zonder hoofddoek en met een biertje in de hand. Velen verwijten haar hypocrisie omdat ze in Iran bekendstaat als een verdediger van de conservatieve islamitische richtlijnen.

Namdari was in de voorbije weken op vakantie in Zwitserland. Op Instagram postte ze onder meer een foto bij het VN-gebouw in Genève. Op die foto draagt ze de chador, een traditioneel gewaad dat buiten het gezicht het hele lichaam bedekt.

Dat is het beeld dat de Iraniërs kennen van Namdari, een actrice en een presentatrice op de staatstelevisie. In een filmpje van de vakantie dat is opgedoken op sociale media is een ander beeld te zien: Namdari in een park, zonder hoofddoek en met een biertje in de hand. Of dat alcoholisch of alcoholvrij bier is, is niet duidelijk.

Alcohol is verboden in Iran en vrouwen moeten er in het openbaar verplicht een hoofddoek dragen.

"Godzijdank draag ik de hoofddoek"

Na het uitlekken van de foto's kreeg Namdari veel kritiek op sociale media. Sommigen hebben problemen met het overtreden van de regels op zich. Anderen vinden dat ze gerust haar hoofddoek mag laten en alcohol mag drinken, maar ze verwijten haar hypocrisie, omdat ze in Iran de conservatieve richtlijnen verdedigt. Zo gaf ze een tijd geleden een interview aan de krant Vatan-e Emruz waar de kop bovenstaat: "Godzijdank draag ik de hoofddoek".

Namdari reageerde op de kritiek met een video waarin ze uitlegt waarom ze geen hoofddoek draagt op de beelden. Ze zegt dat ze in het gezelschap was van familie en "maharem", nauwe vrienden, waardoor het toegestaan was om geen hijab te dragen. Volgens haar droeg ze wel een sluier, maar was die net gevallen toen een onbekende het filmpje maakte. Over het flesje bier zegt ze niets.

Het filmpje was wellicht bedoeld om de gemoederen te bedaren, maar haar uitleg lijkt de discussie alleen maar aangevuurd te hebben.