Einde voor tijdelijke slachtvloeren in Brussel

De Brusselse moslims zullen tijdens het Offerfeest op 1 september geen schapen kunnen laten slachten op tijdelijke slachtvloeren in Brussel. Dat schrijft De Morgen. Het Brussels Gewest had vorig jaar al geen slachtvloeren meer ingericht, en nu hebben ook de Brusselse gemeenten geen aanvraag ingediend. Einde verhaal dus.

De Brusselse staatssecretaris voor Dierenwelzijn Bianca Debaets (CD&V, foto in tekst) is tevreden. In de eerste plaats denkt ze aan het dierenwelzijn, maar ze ziet het gevolg van een tendens. “Het was de vorige jaren al duidelijk dat steeds minder moslims zaten te wachten op die tijdelijke slachtvoeren. Er waren meer en meer groepsaankopen bij de halal slager of er werd een gift gegeven aan een liefdadigheidsorganisatie, wat volgens de Koran evenzeer geldt als offer. Die evolutie is een goede zaak.”

“Ik vind het belangrijk dat gelovigen hun godsdienst kunnen beleven, maar we hadden in 2013 nog een goeie 2.000 aanvragen voor het Offerfeest, vorig jaar waren er maar een kleine 600 geïnteresseerden, aflopend dus. Daar mag je ook gevolgen uit trekken. Dieren hoeven nu ook geen pijn meer te lijden”, voegt Debaets eraan toe.

“Het is ook wel zo dat het Offerfeest dit jaar op het einde van de grote vakantie plaatsvindt. Ik laat mij vertellen dat heel wat moslims in Marokko of een ander thuisland zullen zijn en het misschien dan daar ook zullen vieren. In die zin zijn er toch wel verschillende oplossingen”, meent Debaets, die nog twee andere beslissingen van de Brusselse regering accentueert: een absoluut verbod op thuis slachten én een verbod op dierenvervoer door particulieren, behalve enkele uitzonderingen, zoals wie met zijn paard naar een jumping wil.

Een aflopend verhaal dus in Brussel, elders kan slachten wel nog: “Wellicht zullen er enkele tijdelijke slachtvloeren komen in Vlaanderen of Wallonië, dat is nog niet helemaal duidelijk, maar in Brussel zal het alleszins niet meer gebeuren”, besluit Debaets.