Garnalen zijn nog nooit zo duur geweest

De voorbije maanden is de gemiddelde marktprijs van één kilogram grijze noordzeegarnalen gestegen tot een recordhoogte. Dat blijkt uit cijfers van het Departement Landbouw en Visserij. Nog nooit was de prijs van garnalen zo hoog.

Grijze noordzeegarnalen zijn volgens sommigen een echte delicatesse, wondertjes uit de zee die je het best puur eet. Of met een beetje mayonaise. Of met een tomaat erbij. Maar hoe ze ook gegeten worden, zeker is dat garnalen een echt luxeproduct zijn geworden. 

Luxe omdat de prijs zo hoog is. De voorbije maanden is de gemiddelde marktprijs (de prijs die op de visveilingen betaald wordt) van één kilogram grijze noordzeegarnalen namelijk fors gestegen, vorige maand tot 13,66 euro. Dat is een een stijging van meer dan 30 procent in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Nog nooit waren garnalen zo duur.

Ook deze maand blijft de prijs nog bijzonder hoog. Niet zo hoog als in juni, maar u betaalt nog altijd bijna het dubbele in vergelijking met juli 2016. Meestal daalt de prijs wel verder in de loop van het jaar - u kan het goedkoopst garnalen eten in oktober - om dan in december weer te pieken. Wie wil er nu niet tijdens het kerstfeest garnaalkroketten eten?

Supermarkten nemen maatregelen

Maar terwijl de prijsstijging in december alles te maken heeft met een hoge vraag, is volgens het Departement Landbouw en Visserij het lage aanbod vooral de oorzaak van de prijsstijging tijdens de zomermaanden. Dat is geen nieuw fenomeen, de grootte van het garnalenbestand in de Noordzee kan nogal verschillen van seizoen tot seizoen. Al zit het de afgelopen twee jaar toch in een serieuze dip.

Ondertussen beginnen consumenten te twijfelen of ze nog wel zoveel geld willen besteden aan een kilogram garnalen. Dat merken niet enkel de vishandelaars maar ook de supermarkten. Zij beginnen hun assortiment aan te passen waardoor sommige producten, zoals bijvoorbeeld smeersalades met garnalen, niet altijd meer te koop zijn. Anderen zijn creatief en passen de hoeveelheid garnalen in afgeleide producten aan of vervangen ze door vis. Op die manier bereiden ze zich ook voor op de prijsstijging tijdens de eindejaarperiode. Misschien vindt u dus tijdens het kerstfeest geen garnaalkroket  meer op uw bord, maar wel een viskroket. Hopelijk smaakt die even goed.