Mannen jonger dan 50 opnieuw niet welkom op Tempelberg

De Israëlische politie heeft de toegang tot het vrijdaggebed op de Tempelberg opnieuw verboden voor mannen die jonger zijn dan vijftig jaar. Dat heeft de politie aangekondigd na incidenten gisteren en het einde van de boycot van het gebed door de Palestijnen.
Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Volgens de politie zijn er aanwijzingen dat er zich problemen en manifestaties zullen voordoen. "Enkel mannen van meer dan vijftig jaar en vrouwen van alle leeftijden hebben toestemming", klinkt het in een persbericht van de politie.
Islamitische gelovigen zouden vrijdag opnieuw aan het gebed deelnemen, na een boycot van vijftien dagen bij aanhoudende spanningen, ook al haalde Israël de omstreden veiligheidsmaatregelen opnieuw weg.

Israël had na een dodelijke aanslag van Arabische daders op politieagenten op 14 juli onder andere de controle van moslimgelovigen met metaaldetectoren bevolen. De Palestijnen protesteerden daartegen, omdat ze dit beschouwden als een poging van Israël om meer controle over de Tempelberg te krijgen.

Volgens correspondent Jan Franke in "De ochtend" op Radio 1 is dit een gebruikelijke maatregel. Ook in het verleden beriep Israël zich al op deze maatregel.

Op de Tempelberg zijn zowel de Klaagmuur als de al-Aqsa-moskee en de Rotskoepel te vinden. De site is voor joden en moslims een heilige plaats.