Mijnheer Neels, het is belangrijk dat slachtoffers een gezicht krijgen

De hoofdredacteur van Het Laatste Nieuws Dimitri Antonissen vindt dat het net goed is om slachtoffers een gezicht te geven. Hij antwoordt dat aan mediawatcher Leo Neels die in een opiniestuk aanklaagt dat er te weinig respect is voor de privacy. Neels heeft het over "dramaqueens van sensatieredacties".
labels
Opinie
Aansturen van de 'opinie' teaser o.a. op de home pagina en 'opinie' weergave op een detail artikel. Deze tag zorgt er ook voor het automatisch aanvullen van de 'opinie' overzichtspagina
Archieffoto: editie van Het Laatste Nieuws

Dimitri Antonissen is hoofdredacteur HLN / Het Laatste Nieuws.

In het opiniestuk op deredactie.be verwijt Leo Neels onze krant "journalistiek hooliganisme" en heeft hij het over "dramaqueens op sensatieredacties". Het is jammer dat een debat dat recht heeft op veel nuance op die manier uitmondt in een potje scheldwoordslingeren.

Ik wil niet ingaan op de specifieke nieuwsverhalen waar Leo Neels het over heeft. Net uit respect voor familie en nabestaanden: rouw en medeleven zijn er op hun plaats, veel meer dan een mediadebat.

Maar ik wil wel in grote lijnen duidelijk maken waarom we als nieuwsmerk bepaalde keuzes maken.

Respect

Daarbij staat één ding voorop: respectvol omgaan met mensen.
En uiteraard geldt dat zeker voor slachtoffers. Al helemaal als het om minderjarigen gaat of om iemand die maatschappelijk kwetsbaar is.

Het betekent dat we -met zoveel mogelijk tact en voorzichtigheid- toestemming zullen vragen om foto's te gebruiken.

Hoe vreemd dat ook klinkt voor wie nooit in zo'n situatie is geweest: vaak zijn familie en nabestaanden opgelucht om hun verhaal te kunnen doen.

En beschouwen ze het ook als een eerbetoon aan hun dierbare. Veel van onze journalisten hebben jaren later nog contact met families die ze in moeilijke omstandigheden interviewden.

Soms is het echter onmogelijk om mensen te contacteren. In heel veel gevallen kiezen we er op dat moment voor om geen foto te tonen. Enkel wanneer het om feiten gaat met een groot maatschappelijk belang zullen we daarvan afwijken en beelden onherkenbaar maken.

Ik geef toe dat je er over kan discussiëren of sommige foto's voldoende onherkenbaar gemaakt worden. Maar als Leo Neels door de archieven van kranten zou bladeren, kan je er niet omheen dat er de laatste jaren op redacties veel strenger op toegezien wordt, dan vroeger het geval was.

Is een foto nodig?

Moeten dramatische feiten uberhaupt wel "een gezicht" krijgen? Elke redactie maakt daarover zijn eigen keuzes. Maar vaak zijn het net kleine details die de grote omvang van een drama duidelijk maken.

De krant The New York Times maakte meteen na de aanslagen in Brussel individuele portretten van alle slachtoffers die bij het drama vielen. Net die kleine menselijke verhalen, en de foto's daarbij, toonden hoe elk verloren leven van de 32 slachtoffers al een drama op zich was.

Het is om die reden dat we het belangrijk vinden om in sommige gevallen slachtoffers een gezicht te geven.

VRT Nieuws wil op deredactie.be een bijdrage leveren aan het maatschappelijk debat over actuele thema’s. Omdat we het belangrijk vinden om verschillende stemmen en meningen te horen publiceren we regelmatig opinieteksten. Elke auteur schrijft in eigen naam of in die van zijn vereniging. Zij zijn verantwoordelijk voor de inhoud van de tekst.