Noord-Korea lanceert weer raket

Noord-Korea heeft een raket gelanceerd die in Japanse wateren is terechtgekomen. Dat melden Zuid-Koreaanse en Japanse media en wordt bevestigd door het Pentagon. Japans premier Abe en Zuid-Koreaans president Moon heeft een dringende veiligheidsvergadering samengeroepen.

Noord-Korea heeft een raket afgevuurd die in Japanse wateren is terechtgekomen. Japans premier Shinzo Abe heeft een dringende vergadering met de veiligheidsraad samengeroepen, net als president van Zuid-Korea Moon Jae-in.

Een woordvoerder van het Amerikaans ministerie van Defensie bevestigt dat een lancering van een raket gedetecteerd is. Het Japanse ministerie van Buitenlandse Zaken analyseert de situatie.

Op basis van een militaire bron meldt het Japanse persbureau NHK dat de raket meer dan 3.000 kilometer ver gevlogen kan hebben.

De zoveelste raket dit jaar

Begin juli vuurde Noord-Korea voor het eerst met succes een intercontinentale raket af die ook in Japanse wateren terechtkwam. Toen sprak de Japanse premier van "toenemende bedreigingen" en zei hij dat het aantoonde dat Kim Jong-un "de waarschuwingen van de internationale gemeenschappen blijft negeren".

Deze raket is de recentste van de talrijke raketten die het land al heeft afgevuurd dit jaar. Het regime van Kim Jong-un schendt daarmee de resoluties van de Verenigde Naties.