Ook afgezwakte plan om Obamacare af te schaffen, is weggestemd

"Skinny repeal", het afgezwakte plan om Obamacare af te schaffen, is weggestemd in de Senaat. Drie Republikeinse senatoren stemden tegen. Daardoor was het 49 stemmen voor versus 51 tegen. Het gaat om een belangrijke tegenslag voor president Donald Trump. Die had van zijn partij geëist dat ze de afschaffing van Obamacare door het Congres zouden krijgen.
John McCain stemde tegen het voorstel

De jongste poging om Obamacare af te schaffen hield in dat grote delen van de wet behouden bleven, maar dat een aantal pijlers weggehaald werden, zoals de verplichting voor alle Amerikanen om een verzekering te nemen. Maar ook die afschaffing "light" is dus niet goedgekeurd geraakt.

De Republikeinen konden zich maar veroorloven om twee stemmen te verliezen. Uiteindelijk stemden drie senatoren tegen: Susan Collins, Lisa Murkowski én John McCain. Die laatste leek eerst voor te gaan stemmen, maar heeft dus op het laatste moment beslist om dat niet te doen, waardoor zijn stem de doorslag heeft gegeven. De stemming vond plaats na een lange dag van debatteren, om 1.30 uur 's nachts lokale tijd.

"Het was uitgerekend John McCain, de man die uit ziekteverlof terugkeerde nadat een hersentumor bij hem was vastgesteld, die de fatale slag heeft toegebracht", zegt VS-correspondent Björn Soenens. "De zoveelste poging om Obamacare af te schaffen is opnieuw schromelijk mislukt."

"Dit lijkt het einde"

Is dit nu het einde van de inspanningen om Obamacare af te schaffen? "We mogen dat eigenlijk niet meer zeggen, we hebben dat al zo vaak gedaan", antwoordt VS-correspondent Björn Soenens. "Maar dit lijkt toch wel helemaal het einde. Dit was een minimale wet en zelfs dat is door de eigen Republikeinse partij verworpen."

Voor president Trump is het een belangrijke nederlaag. Hij had van de Republikeinen geëist dat ze nog voor het parlementaire zomerreces de afschaffing van Obamacare zouden goedkeuren. Trump reageert ontgoocheld op Twitter en lijkt te impliceren dat er voorlopig geen verdere pogingen zullen komen om komaf te maken met Obamacare.

"3 Republikeinen en 48 Democraten hebben het Amerikaanse volk teleurgesteld. Zoals ik van in het begin gezegd heb, laat Obamacare imploderen en los het dan op", aldus de president.

Opluchting bij Democraten

Wat er nu gaat gebeuren, is nog onduidelijk. Of de Republikeinen hun pogingen om Obamacare af te schaffen daadwerkelijk gaan stoppen, is nog niet duidelijk. De Republikeinse leider Mitch McConnell zei enkel dat het een "ontgoochelend moment" was.

Bij de Democraten wordt tevreden gereageerd. "Het is nu tijd om de pagina om te draaien", zegt Chuck Schumer, de leider van de Democraten in de Senaat. "We zijn niet aan het vieren, we zijn opgelucht."