Oostenrijk geeft wandelaars in alpenweides cruciale tips over omgang met koeien

Wie houdt van een stevige bergwandeling in de Alpen, kijkt maar beter uit voor de talrijk aanwezige koeien daar. Sinds het begin van de zomer zijn er al zeker 8 wandelaars gewond geraakt, bij incidenten met koeien. Onder de titel "een alpenwei is geen kinderboerderij" verspreidt een alpenvereniging uit Tirol daarom enkele praktische tips voor toeristen, schrijft Het Nieuwsblad.

Wie er in de bergen op uittrekt voor een stevige wandeling, komt al eens een kudde koeien tegen. Kan je die dieren zomaar passeren? Of zijn er bepaalde richtlijnen? Naar aanleiding van enkele incidenten tussen toeristen en koeien deze zomer, met zelfs één dode tot gevolg, heeft de Tiroolse Kamer van Koophandel samen met de Oostenrijkse Alpenvereniging een eenvoudig voorlichtingsfilmpje gemaakt. Elke bergwandelaar neemt best enkele veiligheidsregels in acht.

(lees voort onder de video)

Dodelijk dier

Koeien zijn in principe vreedzame dieren, zo benadrukt de alpenvereniging. Toch kwam er deze zomer al een jonge vrouw om het leven, na een confrontatie met een koeienkudde. Koeien kunnen vooral in de kalvertijd wel eens agressief uit de hoek komen, als beschermende reflex naar hun kroost toe. En stieren die een wei delen met verschillen koeien, houden al helemaal niet van indringers.

Elk jaar zijn er tijdens het zomerseizoen tal van incidenten met wandelaars. In Groot-Brittannië, waar een uitgebreid netwerk van officiële wandelpaden door uitgestrekte weides kronkelt, is de koe in 2015 zelfs officieel tot dodelijkste dier uitgeroepen. Een koe weegt gemiddeld 750 kilo en heeft stevige hoorns en hoeven, waarmee het dier tijdens een aanval behoorlijk wat schade kan aanrichten.

De tips

  • Probeer te vermijden dat je door een wei met koeien moet.
  • Als het niet anders kan: sluit dan de eventuele hekken en volg de kortste route, meestal het aangegeven wandelpad.
  • Als je langs een koe wandelt, houd dan zeker 20 meter afstand rond het dier. Maak geen gekke gebaren of geluiden.
  • Blijf uit de buurt van koeien met kalveren en probeer vooral niet om een kalfje te aaien. Moeders zijn erg beschermend tegenover hun kalveren.
  • Ga niet met een hond tussen de koeien wandelen. Koeien zien het verschil niet tussen jouw huisdier en een wolf.
  • Waag je je toch met je hond in de wei, houd hem dan aan de leiband. Probeer je huisdier wat te verstoppen tussen je wandelgezelschap.
  • Als je wordt aangevallen door een koe, geef het dier dan een gerichte tik op de neus met een stok.
  • Als een koe je hond aanvalt, probeer je huisdier dan niet te beschermen, maar laat hem los. De kans is groot dat jouw hond sneller de benen neemt dan jij.