Permanent gesloten: het openluchtzwembad in Ieper

In de reeks "Permanent gesloten" trekt onze fotograaf Alexander Dumarey een hele week door België op zoek naar een vakantie- of vrijetijdsbestemming waar u niet meer heen kunt. Op zijn tocht bezoekt hij elke dag een plek die ooit een populaire toeristische bestemming was, van verlaten zwembaden tot vervallen vakantieparken. Vandaag: het openluchtzwembad in Ieper.

Geschiedenis

 In 1846 wordt het idee voor een openluchtzwembad in Ieper voor het eerst geopperd. Toch duurt het nog tot 1885 voor het er ook effectief is. Het bad wordt gebouwd aan de in 1853 ontmantelde vesting, in de Basculestraat. Die plek is militair terrein en de garnizoenstroepen kunnen er op bepaalde tijdstippen gratis komen zwemmen. 

Het oorspronkelijke zwembad is door het beperkte budget primitief van infrastructuur. Het is niet meer dan een uitgediept en afgebakend stuk van de kasteelgracht met enkele kleedhokjes. Tijdens de Eerste Wereldoorlog raakt het bad zwaar beschadigd. De heropbouw laat nog op zich wachten tot in 1928. Het nieuwe zwembad is kleiner, maar wel modern van inrichting.
 
In 1937 wordt het complex dan nog eens sterk verbeterd en uitgebreid: het bad wordt verlengd van 40 naar 50 meter, er wordt een betonnen tribune gebouwd, er komt een zuiveringsinstallatie en het aantal kleedhokjes wordt uitgebreid. 
 
13 jaar later, in 1950, worden de houten kleedhokjes vervangen door stenen en enkele jaren later wordt de boord van het bad betegeld. In 1968 wordt een verwarmingsinstallatie aan het zwembad geïnstalleerd. Dit zijn de laatste vernieuwingen aan het zwembad, aangezien er dan al plannen op tafel liggen voor een nieuw en overdekt bad aan de Leopold III-laan.

 In 2001 sluit het openluchtbad, na meer dan 100 jaar, de deuren. Protest en een petitie met meer dan 4.500 handtekeningen kunnen niet baten. Het bad is sterk verouderd en voldoet niet meer aan de milieunormen. 

Enkele jaren later, in 2005, gaat het complex opnieuw open als stadsstrand. Het kleine bad wordt gevuld met zand en het grote bad wordt een vijver met een fontein en een loopbrug. In 2015 gaat “Ieper Strand” failliet en komen de gebouwen leeg te staan. Omdat het complex in 2009 beschermd wordt, kan het niet worden afgebroken. De werkzaamheden om de site om te bouwen tot een recreatieve zone met zonneterras en speelweide zouden dit jaar nog van start gaan. 

Hoe het nu is

Meest gelezen