Scaramucci: "Kabinetschef Trump is "verdomde, paranoïde schizofreen"

Nog geen week nadat Anthony Scaramucci is aangesteld als hoofd van de communicatiecel van de Amerikaanse president Trump heeft hij zich tegenover een journalist van The New Yorker ongemeen hard uitgelaten over de topmensen binnen de administratie van het Witte Huis.
Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

De journalist van The New Yorker bracht eerder uit dat Scaramucci aanwezig was op een diner met onder meer de president en Bill Shine, voormalige topman van Fox News. Scaramucci, die zich tot doel heeft gesteld om alle perslekken uit het kamp van Trump te stoppen, belde de journalist zelf op om te achterhalen waar die informatie vandaan kwam.

In dat telefoongesprek liet de nieuwe communicatiedirecteur zich gaan over enkele topmensen binnen de administratie van het Witte Huis. Vooral Reince Priebus, Trumps kabinetschef, moest het ontgelden. Dat Scaramucci en Priebus op gespannen voet staan met elkaar, is een publiek geheim. De uit Wall Street geplukte Scaramucci verdacht Priebus ervan de informatie te hebben doorgespeeld en noemde hem een "een verdomde, paranoïde schizofreen". Ook Steve Bannon, topstrateeg van Trump, kreeg een obscene veeg uit de pan. Scaramucci zei: "I'm not Bannon, I'm not trying to suck my own cock".

Op Twitter gaf Scaramucci toe dat zijn taalgebruik "gekleurd" is en dat hij hier "in dit gebied" van zal afzien, wat niet wil zeggen dat hij zijn "passionele strijd" voor het programma van Donald Trump zal opgeven.

Soenens: "We zijn nog altijd niet aan de bodem, denk ik"

"Vorige week vrijdag is Scaramucci nog maar aangesteld en nu steekt hij al een enorme tirade af over Bannon en Priebus", legt VRT-correspondent in de VS Björn Soenens uit. "Hij gaf aan dat Priebus snel zou moeten opstappen en hij vergeleek hun relatie met die van Kaïn en Abel en we weten allemaal hoe dat is afgelopen, Kaïn vermoordde zijn broer. Scaramucci haalde fors uit naar Steve Bannon, hij gebruikte ongelofelijk forse taal. Dat zijn geen goede relaties in het Witte Huis, de chaos is al de hele week enorm. We dachten dat het dieptepunt bereikt was, maar we zijn nog altijd niet aan de bodem, denk ik."

Wie is Scaramucci?

De 52-jarige Anthony Scaramucci maakt zich sterk dat hij een goede vriend is van president Trump en diens oudste zoon Donald Jr. Onlangs verdedigde hij Donald Trump Junior toen die in opspraak was gekomen nadat was gebleken dat hij tijdens de kiescampagne onderhandeld had met de Russen om beschadigende informatie over de Democrate Hillary Clinton te krijgen.

Scaramucci leunt inderdaad erg nauw aan bij president Trump. Zo was hij vicepresident van de Export-Import Bank, een instelling die exportkredieten voor Amerikaanse bedrijven verleent. Daarvoor maakte hij deel uit van het overgangsteam van Trump in de aanloop naar diens ambtsaanvaarding en hij werkte ook voor de campagne van Trump.

Het imago van "elitarist" kleeft wel erg sterk aan Scaramucci. Hij studeerde aan de prestigieuze universiteit van Harvard en werkte daarna jarenlang voor de topzakenbank Goldman Sachs, zowat een huisleverancier van personeel voor de administratie van Trump.

Daarna zette Scaramucci zijn eigen investeringsfonds SkyBridge Capital op. Hij had ook een zakenprogramma op de conservatieve tv-zender Fox en schreef drie boeken over hoe je succes kan hebben in de zakenwereld.

Meest gelezen