Slag bij Passendale spectaculair herdacht: dit mag u zondag verwachten

Op 31 juli is het 100 jaar geleden dat de Slag bij Passendale begon, een offensief tijdens WO I dat 450.000 soldaten dood of gewond achterliet. In samenwerking met de Britse openbare omroep organiseert de Stad Ieper dit weekend een uitzonderlijk herdenkingsevenement, ter gelegenheid van de honderdste verjaardag van die bloedige veldslag. Dit mag u zondag verwachten.

Op 31 juli 1917 lanceerde het Britse leger een offensief aan de Ieperboog met als bedoeling het Duitse leger de genadestoot toe te brengen. Toen de veldslag ruim 3 maanden later was afgelopen, hadden liefst 450.000 soldaten langs beide zijden van de frontlinie het leven verloren of waren ze zwaargewond, verminkt of vermist. Het front zelf was amper 8 kilometer opgeschoven. De Derde Slag bij Ieper, beter bekend als de Slag bij Passendale, geldt hierdoor als hét voorbeeld van een zinloze aanval.

Komend weekend, exact honderd jaar na de start van het bloedige offensief, wordt de Slag bij Passendale op spectaculaire wijze herdacht in de Ieperse binnenstad. De Britse openbare omroep BBC produceert het evenement, waar bijna 1.000 mensen aan meewerkten.

Unieke evocatie

De herdenking start op zondag 30 juli om 20 uur, met een speciale Last Post onder de Menenpoort. Vierhonderd genodigden zullen die plechtigheid bijwonen, onder wie nabestaanden van gesneuvelden wiens namen in de Menenpoort zijn vereeuwigd. Die speciale Last Post is niet toegankelijk voor het publiek, maar zal op de Ieperse Grote Markt live te volgen zijn op een groot scherm. 

Na die ceremonie vindt op de Grote Markt een unieke evocatie plaats, die het verhaal van de Eerste Wereldoorlog in de Ieperboog vertelt, met bijzondere aandacht voor de slag bij Passendale. Op de historische Lakenhalle, die tijdens de slag volledig werd verwoest, zullen foto's van de Oorlog worden geprojecteerd. Er zullen ook opnames te zien en te horen zijn van veteranen die meevochten in de slag.

De videoprojectie op de Lakenhalle wordt ondersteund door optredens van het Nationale Jeugdkoor van Schotland en zangeres Geike Arnaert. Een aantal Britse en Belgische acteurs en actrices, onder wie Oscarwinnares Helen Mirren, brengen persoonlijke getuigenissen van soldaten, verpleegsters en geliefden. De toeschouwers kunnen ook genieten van een exclusief kortverhaal van Michael Morpurgo, auteur van de bestseller War Horse, en fragmenten van de theatervoorstelling Wipers Times.

Er worden zondagavond meer dan 6.000 toeschouwers verwacht. Onder de genodigden ook de Britse prins William en zijn echtgenote Catherine, alsook koning Filip en koningin Mathilde. Zaterdagavond kunnen Ieperlingen en andere toeristen al genieten van de laatste algemene repetitie. Ook zondag is iedereen welkom op het gratis spektakel. De show start op beide avonden om 21.40 uur.

Volg het rechtstreeks

De BBC zendt de herdenkingsplechtigheid zondagavond live uit. Ook op Eén en onze website kan u het gebeuren rechtstreeks volgen vanaf 21.20 uur. 

Op maandag 31 juli volgt Canvas vanaf 13 uur rechtstreeks de Britse herdenking vanop de begraafplaats Tyne Cot in Zonnebeke. De plechtigheid vindt plaats bij de 12.000 grafstenen en de 35.000 namen op het Tyne Cot Memorial, in aanwezigheid van hoogwaardigheidsbekleders en 4.000 afstammelingen van de slachtoffers.

Aangepaste programma's

Daarnaast bieden Eén en Canvas dit weekend enkele aangepaste programma's aan.

Vanaf vrijdag 28 juli toont Eén wekelijks om 22.15 uur de vijfdelige internationale topreeks "Parade’s end" met Benedict Cumberbatch en Rebecca Hall in de hoofdrollen. "Parade’s end" is een Britse miniserie over liefde en verraad in een tijd waarin de comfortabele zekerheden van het Edwardiaanse Engeland langzaam maar zeker plaats maken voor de chaos en vernielingen van WO I. De reeks is gebaseerd op het gelijknamige twintigste-eeuwse meesterwerk van Ford Madox Ford.

Op zondag 30 juli brengt Eén om 20.30 uur een compilatie van reeks 1 van "Ten oorlog". In deze documentaire reeks trekken tv-makers Arnout Hauben, Jonas Van Thielen en Mikhael Cops langs de Europese frontlijn van WO I. Onderweg praat Arnout met wie hij tegenkomt op de frontlijn en registreert hij hun meest verrassende, ontroerende en beklijvende verhalen van vroeger en nu. Tegelijk vertelt "Ten oorlog" de verhalen van de soldaten, verpleegsters, priesters en fotografen die honderd jaar geleden aan het front vochten en werkten.

Meest gelezen