Trump na nederlaag in de Senaat: "Laat Obamacare imploderen

De Amerikaanse president Donald Trump blijft erbij dat hij uiteindelijk wel een nieuwe gezondheidswet door het parlement zal krijgen. Hoe hij dat zal doen, zei hij niet, maar tijdens een speech in Long Island haalde hij wel nog eens fel uit naar de politieke klasse in Washington.

Trump klinkt bitter na zijn politieke nederlaag in de Senaat, waar een nipte meerderheid zijn afgezwakte plan om Obamacare af te schaffen heeft verworpen. "Ze hadden gisteravond de nieuwe gezondheidszorg moeten goedkeuren, maar je kan niet alles tegelijk krijgen. Jongens toch."

Zijn toespraak in Long Island ging eigenlijk over de aanpak van bendegeweld, maar Trump kon het niet nalaten na te trappen naar de politieke klasse in Washington, die hij ook al tijdens zijn kiescampagne smalend "the swamp"  (het moeras, nvdr.) noemde. "Ze hebben daaraan al zeven jaar gewerkt. Kunnen jullie dat geloven? Een moeras is het. Maar we zullen het wel voor mekaar krijgen."

Ondanks zijn politieke nederlaag in de Senaat laat Trump de armen niet zakken. "Zoals ik al van het begin af aan heb gezegd. Laat Obamacare imploderen en begin er dan aan. Ik heb gelijk gekregen. Laat Obamacare imploderen!"

De Amerikaanse president lijkt er nu van uit te gaan dat de gezondheidswet van zijn voorganger uiteindelijk onwerkbaar zal blijken, waarop hij dan met zijn eigen plan weer naar voor zal treden. Hoe dat echter concreet in zijn werk moet gaan, blijft voorlopig koffiedik kijken. Maar Trump wilde tijdens zijn toespraak vandaag in de eerste plaats uiting geven aan zijn teleurstelling. 

De toespraak in Long Island ging eigenlijk over het bendegeweld daar.  Trump beloofde de M-13-bende "te ontmantelen, decimeren en uit te roeien", zonder echter concrete plannen uit te leggen.