Trump vervangt stafchef Priebus door minister van Binnenlandse Veiligheid Kelly

De Amerikaanse president Donald Trump heeft huidig minister van Binnenlandse Veiligheid John Kelly aangesteld als nieuwe stafchef van het Witte Huis. Dat maakte Trump zonet bekend via Twitter. De positie van stafchef werd tot voor kort bekleed door Reince Priebus.

"Ik ben verheugd om aan te kondigen dat ik zonet Generaal/Minister John F. Kelly heb aangesteld als stafchef van het Witte Huis. Hij is een goede Amerikaan en een grote leider. John heeft ook fantastisch werk geleverd als minister van Binnenlandse Veiligheid. Hij is een echte ster geweest van mijn administratie."

In die bewoordingen kondigde president Trump via zijn geliefde medium aan dat hij stafchef Reince Priebus heeft vervangen. In zijn tweets vermeldt Trump niet of Priebus ontslagen is of zelf ontslag nam, maar volgens CNN zou Priebus gisteren in alle stilte ontslag genomen hebben.

Kaïn en Abel

Dat ontslag zat eraan te komen, verduidelijkt Amerika-correspondent Björn Soenens. De nieuwe communicatiedirecteur van president Trump, Anthony Scaramucci, kondigde gisteren nog aan dat Priebus moest gaan. Scaramucci noemde de voormalige stafchef een "paranoïde schizofreen" en vergeleek hun relatie met die van de Bijbelse broers Kaïn en Abel. "Daar vermoordt één van de twee broers de andere, en dat is gebeurd", aldus Soenens.

Scaramucci beschuldigde Priebus in een - later verwijderde - tweet bovendien van het lekken van informatie naar de pers. Op CNN stelde hij ook dat "een vis begint te stinken vanaf de kop", waarmee hij bedoelde dat er lekken kwamen vanuit de hoogste posities in het Witte Huis.

Dat alles zorgde voor grote ontevredenheid bij de president. "De ster van Priebus was al een tijd aan het tanen", verduidelijkt Soenens. "De president was heel ontevreden over de lekken die naar buiten kwamen, over de wetgevende agenda die niet lukte en de communicatie die niet vlot verliep."

Bedanking

Toch heeft Trump ook een paar lovende woorden over voor zijn voormalige stafchef. "Ik zou Reince Priebus willen bedanken voor zijn dienst en toewijding voor zijn land. We hebben samen veel bereikt en ik ben trots op hem!", twitterde de president.