VAB: "Monsterfiles alom verwacht op de Europese wegen"

De verkeersprognose voorspelt weinig goeds voor dit weekend. Het is het eerste zwarte wisselweekend van de zomervakantie. Files zijn dus onvermijdelijk en de Vlaamse Automobilistenbond (VAB) verwacht zelfs files tot 700 kilometer.

België

In België loopt het bouwverlof op zijn einde, en dat betekent heel wat verkeersdrukte in beide richtingen. Wie op vakantie vertrekt naar de kust kan vooral vrijdagavond, zaterdagochtend en -middag heel wat hinder verwachten. Zondagavond wordt het dan weer erg druk voor wie terugkeert naar huis.

Frankrijk

Maar ook wie in het buitenland op vakantie gaat, kan heel wat fileleed verwachten. Frankrijk kent zaterdag zijn eerste zwarte dag van de zomervakantie, een dag om te vermijden dus. De VAB voorspelt al voor 7 uur ’s morgens lange files in de Rhônevallei richting het zuiden. Het piekmoment zou plaatsvinden om 13 uur met meer dan 700 kilometer file. Behalve in de Rhônevallei rond Lyon (A7, A9) vormen zich vooral files in de omgeving van Bordeaux op de A10. En ook vrijdag en zondag zullen er files staan in Frankrijk.

Duitsland

Door het begin van de schoolvakantie in Baden-Württemberg en Beieren wordt het ook in Duitsland erg druk richting het Zuiden. Bovendien vinden er op dit ogenblik vele wegenwerken plaats in het land. VAB verwacht druk verkeer, vooral op de ring rond München, de A9/A99 Nürnberg-München en de A8 München-Salzburg in het zuiden van het land. Ook op de A7 Ulm-Füssen loopt het vast.

Oostenrijk

In Oostenrijk voorspelt VAB vooral drukte aan de grensovergangen met Duitsland, op de B179 Fernpasstrasse tussen Füssen en Nassereith, op de A10 Salzburg-Villach bij Flachau en op de A11 bij de Karawankentunnel richting Slovenië.

Zwitserland

De nationale feestdag van Zwitserland, op dinsdag 1 augustus, bezorgt het land een donkerrode dag. Bovendien rijden heel wat vakantiegangers via Zwitserland naar hun vakantiebestemming. Aan de Gotthardtunnel wordt een tijdverlies van meer dan twee uur berekend. En ook aan de grensovergang met Italië wordt de file van de Gotthardtunnel opnieuw verwacht.

Touring: "Vertrek zondag of maandag"

Belgen die in het buitenland op vakantie gaan, houden dus best rekening met de verkeersdrukte. Touring raadt aan donderdag, zondag of maandag te vertrekken. De beste dagen voor de terugkeer zijn vrijdag en maandag en, in mindere mate, zondag.

Meest gelezen