Zes doden bij betogingen in Venezuela, onder wie ook een politieagent

Amerikaanse diplomaten en hun familie zijn gevraagd om weg te gaan uit Venezuela. Er is daar sinds woensdagavond een 48-urenstaking aan de gang en bij protesten tijdens die staking zijn er al 6 doden gevallen, onder wie ook een politieagent. Aanleiding is de grondwetswijziging die president Maduro wil doorvoeren, zodat hij zelf meer macht krijgt.

De oppositie had opgeroepen om het werk neer te leggen. Zondag mogen de Venezolanen naar de stembus om een grondwetgevende vergadering te verkiezen. Die vergadering moet een nieuwe grondwet opstellen.

Maar volgens de oppositie verlopen de verkiezingen niet eerlijk en hebben ze enkel de bedoeling de macht van president Maduro uit te breiden. Zo krijgen regio's waar Maduro sterk staat meer gewicht in het totale stemmenaantal. De oppositie heeft tot de staking opgeroepen, omdat "de democratie in gevaar is".

Nu al heeft Venezuela een parlement, waar de oppositie tegen Maduro overigens een tweederdemeerderheid heeft. De oppositie beschouwt de te verkiezen grondwetgevende vergadering als een poging om het bestaande parlement te omzeilen en buitenspel te zetten.

De staking verloopt erg woelig. In het totaal zijn nu al 6 doden gevallen. Ook vorige week vielen doden tijdens een staking. Sinds het begin van de protesten, zo'n 4 maanden geleden, zijn in totaal al 113 slachtoffers gevallen.

De Venezolaanse regering heeft intussen beslist dat er vanaf vandaag tot en met dinsdag niet meer betoogd en geprotesteerd mag worden in. Deze maatregel moet de rust laten terugkeren. Maar volgens correspondente Marjolijn van de Water in "De ochtend" op Radio 1, kan dat ook leiden tot meer geweld: "Dat verbod geeft de politie een vrijgeleide om harder op te treden." Van de Water heeft ook gezien dat demonstranten op tal van plaatsen in Caracas barricades hebben opgeworpen om potentiële stemmers te beletten een stembureau te bereiken.