Zeven journalisten voorlopig vrijgelaten in omstreden Cumhuriyet-proces in Turkije

In de Turkse stad Istanbul heeft een rechtbank zeven journalisten van de krant Cumhuriyet voorlopig vrijgelaten, in afwachting van de uitspraak van hun proces. Vijf andere werknemers van de onafhankelijke krant blijven aangehouden.
AP

Zeven beklaagden in het omstreden proces tegen de Turkse oppositiekrant Cumhuriyet, onder wie cartoonist Musa Kart, zullen onder voorwaarden worden vrijgelaten tot de volgende zitting op 11 september.

Vijf andere medewerkers blijven aangehouden tot het einde van het proces. Onder hen de vier meest kritische stemmen van Cumhuriyet: columnist Kadri Gürsel, onderzoeksjournalist Ahmet Sik, hoofdredacteur Murat Sabuncu en eigenaar Akin Atalay. De beklaagden hangt een gevangenisstraf van 7 tot 43 jaar boven het hoofd.

In totaal staan zeventien medewerkers van Cumhuriyet terecht, omwille van hun vermeende steun aan terroristische organisaties, waaronder de PKK, de extreemlinkse DHKP-C  en de beweging van de Turkse prediker Fethullah Gülen. Die beweging, door de Turkse regering bestempeld als de Gülenistische Terroristische Organisatie (FETÖ), wordt verantwoordelijk geacht voor de mislukte staatsgreep van 15 juli 2016.

Elf beklaagden, onder wie ook de zeven die binnenkort voorwaardelijk vrijkomen, zitten al bijna negen maanden opgesloten.

Het proces tegen Cumhuriyet maakt deel uit van de grootschalige onderdrukking van opposanten en critici onder president Recep Tayyip Erdogan, in de nasleep van de mislukte staatsgreep. Het voorbije jaar werden meer dan 50.000 mensen opgepakt, onder wie journalisten, activisten en rechters.