"Hasta la vista, baby!": Arnold Schwarzenegger wordt 70

Arnold Schwarzenegger wordt dit weekend 70. De Oostenrijker die tot Amerikaan naturaliseerde is vooral bekend van zijn spierbundels (van weleer) en enkele iconische rollen in Hollywoodfilms. Later schopte hij het tot gouverneur van Californië. Een overzicht van zijn leven en werk in 5 stappen.

1. Arnold, de spierbundel

Arnold Schwarzenegger wordt op 30 juli 1947 geboren in de buurt van Graz in Oostenrijk. Hij heeft 1 oudere broer Meinhard die in 1971 zou verongelukken. Zijn ouders hebben het niet breed en geven hem een spartaanse opvoeding. Later zou hij stellen dat de manier waarop zijn vader hem behandelde vandaag onder de noemer "kindermishandeling" zou vallen.

Van kindsbeen af is Schwarzenegger een echte sportman. Wanneer hij amper 14 is, schakelt hij over van voetbal op bodybuilding. Van die sport zou hij zijn handelsmerk maken. Hij neemt deel aan tal van wedstrijden en schopte het 3 keer op rij tot Mister Universe in 1968, 1969 en 1970. In de jaren 70 rijft hij 7 keer de titel van Mister Olympia binnen.

Helemaal natuurlijk zijn die spieren niet. In interviews geeft hij later toe dat hij volop anabole steroïden gebruikte toen die nog legaal waren. Daarbij houdt hij vol dat hij dat deed om zijn spieren in vorm te houden en niet om ze te "kweken", een bewering die sommigen in twijfel trekken.

2. Arnold, de acteur

Aan het einde van de jaren 60 verhuist Schwarzenegger naar de VS, een jongensdroom. In Los Angeles timmert hij naast een carrière als bodybuilder aan een als acteur, maar dat loopt aanvankelijk niet van een leien dakje. In 1970 krijgt hij de hoofdrol te pakken in "Hercules in New York", een komedie van Arthur Allan Seidelman. Zijn accent is echter zo slecht dat een andere acteur later zijn stem inspreekt.

(Lees voort onder video)

In 1977 trekt Schwarzenegger de aandacht met zijn vertolking in "Pumping iron", een film over bodybuilding van George Butler en Robert Fiore. Toch is het wachten tot de jaren 80 vooraleer hij zijn grote doorbraak kent. Die komt onder de vorm van "Conan de barbarian" in 1982 en het vervolg "Conan the destroyer" twee jaar later. In die avonturenfilms van John Milius en Richard Fleischer speelt hij een actieheld in prehistorische tijden.

(Lees voort onder video)

De rol die van hem een icoon zal maken volgt in 1984 met de film "The terminator" van James Cameron. Daarin speelt hij een cyborg huurmoordenaar uit de toekomst die terug in de tijd reist om een klus te klaren. De film is een groot succes in de bioscopen en vereenzelvigt Schwarzenegger voor eeuwig met de uitspraak "I'll be back". In 1991 voegt hij daar de kreet "Hasta la vista, baby" aan toe wanneer "Terminator 2: judgment day" uitkomt.

(Lees voort onder video)

Naast actiefilms beproeft Schwarzenegger in de late jaren 80 en vroege jaren 90 ook in verschillende komedies zijn geluk. Zo acteert hij aan de zijde van Danny DeVito in "Twins" en "Junior", films van Ivan Reitman uit 1988 en 1994. In 1990 speelt hij mee in "Kindergarten cop", eveneens van Reitman.

Andere films die zijn acteercarrière typeren zijn onder meer "Total recall", de iconische SF-film van Paul Verhoeven met Sharon Stone uit 1990, en "True lies", de komische actiefilm van James Cameron met Jamie Lee Curtis uit 1994.

Nadien is de ster van Schwarzenegger veeleer tanende in Hollywood. Kort na de eeuwwisseling zegt hij het acteren vaarwel en stort hij zich op de politiek (zie onder). In 2010 keert hij terug aan de zijde van Sylvester Stallone in zijn film "The expendables". Sindsdien speelt hij weer geregeld mee in films.

3. Arnold, de politicus

Al in de jaren 80 maakt Schwarzenegger geen geheim van zijn sympathieën voor de Republikeinse partij. Zo spreekt hij zijn steun uit voor president Ronald Reagan en zijn opvolger George Bush senior. In 2003 zet hij zelf zijn eerste stappen in de politiek en daagt hij zittend (en Democratisch) gouverneur van Californië Gray Davis uit in een zogenoemde "recall election".

Met succes: Schwarzenegger haalt meer dan 50 procent van de stemmen en mag zich voortaan gouverneur van Californië noemen. In 2006 raakt hij in die functie herverkozen voor een termijn van nog eens 5 jaar.

De politieke verwezenlijkingen van Schwarzenegger zijn niet onverdeeld positief. Hij oogst lof voor zijn milieubeleid en als voorvechter van holebirechten, maar tegelijk stijgt de overheidsschuld van Californië aanzienlijk onder zijn gouverneurschap, barsten scholen uit hun voegen en moeten gevangenissen gedetineerden vrijlaten wegens overbevolking.

4. Arnold, de echtgenoot en vader

Over het liefdesleven van Schwarzenegger is al heel wat inkt gevloeid. Vaststaat staat hij heel wat vrouwen in zijn leven kent én dat hij het niet altijd even nauw neemt met monogamie en echtelijke trouw.

Kort na zijn aankomst in de VS begint hij een relatie met Barbara Outland, een lerares Engels. In 1974 gaan ze uiteen. Enkele jaren later ontmoet hij Sue Moray, een kapster. De twee hebben een open relatie die even later op de klippen loopt wanneer hij een affaire begint met Maria Shriver. Zij is een journalist en een nicht van wijlen president John F. Kennedy.

(Lees voort onder foto)

1986 AP

Schwarzenegger en Shriver trouwen in 1986. Samen krijgen ze 4 kinderen: Katherine (°1989), Christina (°1991), Patrick (°1993) en Christopher (°1997). Het gezin woont jarenlang in een riant huis in Brentwood in Los Angeles.

In 2011 kondigen Schwarzenegger en Shriver aan dat ze gaan scheiden. Al snel lekt uit dat hij een buitenechtelijk kind heeft bij een voormalige huishoudster. Die zoon is nauwelijks enkele dagen na zijn jongste zoon samen met Shriver geboren.

5. Arnold, de groene jongen

Schwarzenegger zet zich sinds lange tijd in voor het milieu. Tijdens zijn tijd als gouverneur van Californië vaardigt hij verschillende wetten uit die de strijd tegen de klimaatopwarming ondersteunen. Zo stemt zijn staat in 2006 de eerste wet in de VS die de uitstoot van broeikasgassen limiteert. Onder zijn auspiciën gaat Californië de uitdaging aan om de uitstoot van zulke gassen tegen 2020 met 20 procent te verminderen ten opzichte van 1990.

Ook op persoonlijk vlak neemt hij initiatieven om zijn ecologische voetafdruk te verkleinen. Oogst hij begin de jaren 90 nog veel kritiek van milieuverenigingen wanneer hij een brandstofverslindende Hummer koopt, dan kan hij enkele jaren geleden op bijval rekenen wanneer hij een van die wagens ombouwt tot een voertuig op waterstof.

In 2015 spreekt hij expliciet zijn steun uit voor het klimaatakkoord van Parijs. Wanneer de Amerikaanse president Donald Trump de VS uit dit akkoord terugtrekt, geeft Schwarzenegger hem in een videoboodschap een bolwassing (zie onder). Later vliegt hij naar Parijs voor een onderhoud met de nieuwe Franse president Emmanuel Macron over het milieu en de uitvoering van het akkoord.