"Spaanse kandidaat Songfestival mag nooit meer in het Engels zingen"

De Spaanse oppositiepartij PSOE heeft een wetsvoorstel ingediend waarin staat dat de Spaanse inzending voor het Songfestival nooit meer in het Engels mag zingen. De Spaanse socialisten willen alleen nog Catalaans, Castiliaans, Baskisch of Galicisch horen. Dat is te lezen op Songfestival.be.

De Spaanse socialisten van PSOE willen met het wetsvoorstel de Spaanse cultuur beter uitdragen en wellicht hopen ze ook om zo beter te scoren op het Songfestival, want de laatste jaren eindige Spanje steevast in de onderste regionen van het Europese liedjesfeest.

Vorig jaar zong zangeres Barei de eerste, volledig Engelstalige inzending voor Spanje. In Stockholm bleef "Say yay!" hangen op een troosteloze 22e plaats. Dit jaar ging het nog slechter. Het Engels-Spaanse nummer "Do it for your lover" van Manel Navarro werd 26e en laatste in Kiev.

Bekijk het volledig Engelstalige "Say yay!" uit 2016:

Amar pelos dois

De Spaanse socialisten vrezen dat de slechte resultaten op het Songfestival een negatieve impact zullen hebben op cultureel vlak. Hun wetsvoorstel moet nieuwe inzendingen een boost geven. Voor hen moet er dus gezongen worden in een van de Spaanse landstalen: Catalaans, Castiliaans, Baskisch of Galicisch.

De PSOE haalde misschien wel de mosterd bij het afgelopen Songfestival in Kiev. Daar won Portugal en in tegenstelling tot de meerderheid van de collega's zong Salvador Sobral in zijn eigen landstaal. "Amar pelos dois" kon makkelijk Bulgarije op een afstand houden. Spanje werd dus laatste.

Meest gelezen