Denemarken stevent af op eerste "zomerloze" maand juli in 38 jaar

Al heel juli is de temperatuur in Denemarken onder de 25 graden Celsius gebleven en de kans is reëel dat dit ook de laatste 2 dagen van de maand zo blijft. Dat meldt het Deens Meteorologisch Instituut (DMI). Het land stevent zo af op een "zomerloze" maand juli, voor het eerst sinds 1979.

Warme of echt tropische zomerdagen: ons zijn ze de voorbije maand verschillende keren te beurt gevallen. Niet zo in Denemarken waar de temperatuur elke dag van juli lager dan 25 graden Celsius is uitgevallen, de minimumtemperatuur om officieel van een zomerdag te kunnen spreken, zo weet het DMI.

Op 19 juli was het bijna zover toen het kwik tot 24,6 graden Celsius klom. Close, but no cigar. In juni telde Denemarken wel 2 dagen met een temperatuur hoger dan 25 graden Celsius. Mei was zelfs goed voor 5 zulke dagen.

"In onze metingen vinden we sinds 1874 slechts 3 jaar waarin juli geen enkele zomerse dag telde: 1962, 1974 en 1979", zegt klimatoloog John Cappelen. Als de temperatuur in Denemarken ook morgen en overmorgen onder de 25 graden Celsius blijft, dan beleeft het land de eerste "zomerloze" maand juli in 38 jaar.

"De prognose voor 31 juli flirt met de 25 graden Celsius", biedt meteoroloog Klaus Larsen een sprankeltje hoop. "Hoe dan ook wordt het een fotofinish."