Horeca Vlaanderen: "Uitbreiding flexi-jobs en onbelast bijverdienen doorn in het oog"

Horeca Vlaanderen is niet te spreken over het zomerakkoord van de federale regering. Vooral de uitbreiding van de flexi-jobs naar de detailhandel, en de maatregel waardoor iedereen 500 euro per maand onbelast mag bijverdienen, zijn een doorn in het oog, schrijft Het Nieuwsblad. "De maat is vol, en we gaan dit niet lijdzaam ondergaan", zo meldt Horeca Vlaanderen aan VRT Nieuws.

De veelbesproken flexi-jobs werden destijds specifiek voor de horecasector in het leven geroepen, ter compensatie van de invoering van de witte kassa. "Tegen die uitbreiding naar andere sectoren op zich hebben we geen bezwaar, maar wel dat de invoering voor ons destijds gekoppeld was aan een andere maatregel. Voor andere sectoren is dat niet zo, en dat vinden we niet eerlijk",  legt Filip Vanheusden, voorzitter van Horeca Vlaanderen uit.

"We vrezen ook dat het aanbod beschikbare mensen op de arbeidsmarkt zal verkleinen, als verschillende sectoren flexi-jobs kunnen aanbieden. En er zijn nu al weinig mensen voor beschikbaar", zegt hij. "Uiteindelijk zullen wij daardoor in de praktijk over minder flexi-jobs kunnen beschikken, en dat is niet correct. Het kleine aanbod wordt nog verder uitgedund."

"Iedereen kan horeca spelen in zijn achtertuin"

Ook over de maatregel, dat iedereen die werkt binnenkort 500 euro per maand onbelast mag bijverdienen "door diensten van particulier aan particulier", zoals het omschreven staat, is Horeca Vlaanderen niet te spreken. "Dit vergroot de concurrentie met reguliere horeca-ondernemingen. Het probleem is dat mensen zelf voor horeca zullen kunnen spelen in hun achtertuin, met bijvoorbeeld pop-upzaken of bij overnachtingen via het Airbnb-principe waar iedereen kamers kan gaan verhuren", zegt Vanheusden.

"Dat vergroot de concurrentie met onze hotelsector, die onderworpen is aan heel wat regels, die voor particulieren niet gelden. Wij zijn ook gebonden aan de witte kassa, particulieren niet. Zo krijg je valse concurrentie."

Acties?

Horeca Vlaanderen is misnoegd en wil niet bij de pakken blijven zitten. "We zijn meer dan ontgoocheld, verbolgen zelfs", verduidelijkt Vanheusden. "Er werd gekeken naar een lastenverlaging voor vaste personeelsleden in de horeca, waar we al zolang naar vragen. We zijn de enige sector die in een groeiende economie toch geconfronteerd wordt met meer faillissementen. Die lastenverlaging lag op tafel, en de bouwsector heeft die gekregen, maar de horeca blijft in de kou staan. De regering gaat voorbij aan de economische realiteit."

Voor concrete acties is het nog te vroeg. Horeca Vlaanderen wil eerst zijn bemerkingen overmaken aan de regering, en hun reactie daarop afwachten. "We laten dit niét passeren. Als er dan nog steeds niets voor onze sector uit de bus komt, dan gaan we juridisch bekijken wat we kunnen doen."