Ieper zet zich schrap voor herdenking bloedige Slag bij Passendale

In Ieper wordt alles in gereedheid gebracht voor de grootschalige herdenking van de Slag bij Passendale, een van de bloedigste veldslagen van WO I. Zondag komen de Britse prins William en zijn echtgenote Catherine langs. Zaterdagavond vindt een generale repetitie plaats.

Op 31 juli is het precies 100 jaar geleden dat de Derde Slag bij Ieper, beter bekend als de Slag bij Passendale, begon. Met het offensief hoopte het Britse leger de Duitse vijand de genadeslag toe te brengen, vergeefs. Toen de veldslag dik 3 maanden later was afgelopen, had die liefst 450.000 soldaten dood, gewond of verminkt achtergelaten. Het front zelf was nauwelijks opgeschoven. De Slag bij Passendale geldt hierdoor als hét voorbeeld van een zinloze aanval en staat symbool voor de uitzichtloosheid van WO I.

Zondag en maandag staat Ieper uitgebreid stil bij de 100e verjaardag van de Slag bij Passendale. Op de Grote Markt vindt zaterdagavond al een generale repetitie plaats van het herdenkingsprogramma met muziek, woord en projectie op de Lakenhallen zondagavond.

(Lees voort onder video)

Onder meer de Britse prins William en zijn echtgenote Catherine komen langs, net als koning Filip en koningin Mathilde. Daarnaast zullen naar schatting 10.000 tot 15.0000 toeschouwers naar Ieper afzakken. 500 agenten leiden alles in goede banen en voeren veiligheidscontroles uit.

De BBC is in groten getale neergestreken en zendt het spektakel rechtstreeks uit. Ook Eén doet dat. U kan alles ook rechtstreeks volgen via een livestream op deredactie.be.