IJs op Zwitserse bergpas geeft houten "brooddoos" uit bronstijd prijs

Een container die in 2012 in het ijs op een bergpas in Zwitserland is ontdekt, blijkt een "brooddoos" van wel 4.000 jaar oud uit de bronstijd. Dat meldt het Max Planck Instituut dat het kleinood heeft onderzocht. De vondst kan wetenschappers meer leren over het gebruik van granen in die tijd.

Een rond doosje van hout met een diameter van 20 centimeter: dat kwam in 2012 bloot te liggen op de Lötschenpass, een bergpas op een hoogte van 2.690 meter tussen de kantons Bern en Wallis in Zwitserland. Wetenschappers verbonden aan het Max Planck Instituut in Duitsland hebben het ding grondig onderzocht en stellen vast dat het een prehistorische "brooddoos" is.

Uit een koolstofdatering blijkt dat de container 4.000 jaar oud is en zo uit de vroege bronstijd stamt. De basis is gemaakt van Zwitserse den, de rand bestaat uit wilg. De beide delen zijn destijds aaneengenaaid met gesplitste twijgen van lork.

Gerst, spelt en emmer

De wetenschappers hebben ook de binnenkant aan een analyse onderworpen. Daarbij dachten ze sporen van melk te vinden, maar niks was minder waar. Tot hun verbazing vonden ze moleculaire sporen van gerst, spelt en emmer.

Die laatste ontdekking is zonder meer uniek. In prehistorische grotten hebben wetenschappers al eerder sporen van granen gevonden, maar nog nooit doken ze op in kleinere artefacten zoals deze "brooddoos", onder meer omdat ze de tand des tijds niet goed doorstaan. Niet alleen bewijst deze vondst dat de mensen in de vroege bronstijd granen consumeerden, ze kan ook meer aan het licht brengen over de manier waarop ze die gebruikten of teelden.

Daarnaast is ook de methode die de wetenschappers toepasten veelbelovend. Concreet zochten en vonden ze zogenoemde "alkylresorcinols", een biomarker die wijst op de aanwezigheid van planten. Ze kunnen nu in nog andere archeologische artefacten op zoek gaan naar zulke biomarkers om zo de geschiedenis en de evolutie van de vroege landbouw te reconstrueren.

Meest gelezen