In Parijs en omstreken liggen maar liefst 120 krottenwijken met 7.000 tot 9.000 bewoners

Ze staan op een oude spoorbaan: honderden krotten van planken en plastieken zeilen. Ze zitten op de stoep en onder viaducten: honderden migranten met kleine tentjes. Ze zijn gebouwd langs de snelweg: bijna een kilometer aan krotjes waar kinderen spelen naast razende auto’s. In en rond Parijs zijn overal krottenwijken en illegale tentenkampen te vinden. In totaal zo'n 120 wijken en daar wonen maar liefst 7.000 tot 9.000 mensen.

Begin deze maand werd zo’n kamp ontruimd: aan de noordrand van de stad. De politie kwam, honderden tenten werden van het trottoir en uit de berm verwijderd, en de 2.700 migranten die er woonden werden naar een tijdelijk opvangadres gebracht. Nu, drie weken later, zijn er al weer zo’n 500 migranten terug op precies dezelfde plek. Ze slapen op vieze matrassen op het gras, in tentjes onder viaducten en in krotjes langs de weg.

Maar het probleem is veel groter, blijkt uit onderzoek van correspondent Frank Renout. In en rond Parijs liggen in totaal zo’n 120 krottenwijken. Daar wonen 7.000 tot 9.000 mensen. Het zijn Roma uit Oost-Europa en migranten uit landen als Afghanistan en Ethiopië. De meesten wonen verstopt: op een verlaten terrein, in een bos, of op een ongebruikt treinspoor.

Te weinig structurele opvang

President Emmanuel Macron zei deze week dat hij aan die situatie een einde wil maken. "Vóór het eind van het jaar slaapt niemand meer op straat of in bossen. Overal komt noodopvang", aldus Macron. Maar de praktijk is hardnekkig. Aan de oostkant van Parijs wonen Roma in krottenwijken die zijn gebouwd in de bossen. In vijf jaar tijd zijn die kampen 62 keer afgebroken door de politie. De bewoners werden steeds weggejaagd. En daarna bouwden ze een paar honderd meter verderop elke keer een nieuw kamp: al 62 keer.

In een park in Parijs, waar de afgelopen jaren al vaak kampen werden ontruimd, lopen nu weer zo’n 100 Afrikaanse mannen. Ze wassen er hun kleren bij een fontein en slapen in de grasperken. 

Parijs heeft te weinig structurele opvang. En de toestroom blijft. "Er komen per dag nu zo’n 80 tot soms wel 200 nieuwe migranten in Parijs aan", laat de prefectuur weten. Volgens hulporganisaties en ook burgemeester Anne Hidalgo is de situatie onhoudbaar. Maar plannen voor een concrete en structurele oplossing zijn er nog niet.

De cijfers

  • 120 = aantal krottenwijken en tentenkampen in en rond Parijs
  • 7.000 - 9.000 = aantal bewoners van die krottenwijken in en rond Parijs
  • 16 = aantal krottenwijken dat vorig jaar door de politie werd afgebroken
  • 17.000 = aantal migranten dat bij die evacuaties uit hun kamp werd gezet
  • 85 miljoen = is geschatte kosten (in euro’s) van die ontruimingen in één jaar

De VRT beschikt over cijfers van de Franse overheid over het aantal krottenwijken en illegale tentenkampen, en sprak met hulporganisaties en reisde de afgelopen weken zelf in en rond Parijs om daar de kampen te bezoeken, bewoners te spreken en te tellen. Op basis van die informatie is de conclusie dat het aantal bewoners van krotten en tenten varieert van zo’n 7.000 nu tot 9.000 een paar weken geleden. Die fluctuaties worden vooral veroorzaakt door migrantenaantallen die snel variëren.

Meest gelezen