Kim Jong-un spreekt dreigende taal: "Het volledige grondgebied van de VS ligt binnen ons bereik"

De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un verklaarde dat zijn land binnen een maand de Verenigde Staten kunnen treffen met hun raketten. Voort gaf Kim Jong-un ook aan dat "het volledige grondgebied van de Verenigde Staten binnen bereik ligt." Gisteren lanceerde Noord-Korea een intercontinentale raket die door de Japanners werd opgemerkt. De Amerikaanse president Donald Trump reageerde al op de dreigingen van de Noord-Koreanen door te zeggen dat hij er alles aan zal doen "om zijn grondgebied te beschermen."
Het Zuid-Koreaanse ministerie van Defensie stuurde zelf enkele foto's van de test uit

Raketten van het vrijdag gelanceerde type Hwasong-14 zouden ook de Verenigde Staten kunnen bereiken, wat de spanningen tussen Noord-Korea en de VS niet ten goede komt. Enkele Amerikaanse experts berekenden dat de intercontinentale raketten van Noord-Korea intussen bij een geslaagde lancering tot in de buurt van New York kunnen geraken. Denver en Chicago liggen al binnen bereik.

Zuid-Koreaanse en Amerikaanse troepen hebben samen militaire oefeningen uitgevoerd, als reactie op de nieuwe raketlancering vanuit Noord-Korea. Er zijn enkele raketten afgevuurd in de zee voor de oostkust van Zuid-Korea, laat het Amerikaanse ministerie van Defensie weten. China heeft de rakettest veroordeeld, maar roept "alle betrokken partijen" op om zich op de vlakte te houden.

Intussen heeft de Amerikaanse president Donald Trump nogmaals duidelijk gemaakt dat Noord-Korea zich door deze praktijken "verder isoleert, haar economie verzwakt en het eigen volk beschadigt", zo staat te lezen in een mededeling. Mocht de veiligheid van het Amerikaanse volk effectief in gedrang komen, zullen "de Verenigde Staten alle nodige stappen zetten om die veiligheid te garanderen en onze bondgenoten in de regio te beschermen".

(lees voort onder de foto's)

South Korea Defense Ministry
South Korea Defense Ministry

China: "Drijf de spanningen niet op"

China heeft de tweede Noord-Koreaanse raketlancering deze maand veroordeeld. "China verzet zich tegen de inbreuken van Noord-Korea op de VN-resoluties" die niet overeenstemmen met de ambities die gelden binnen de internationale gemeenschap, liet het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken weten. Maar "tezelfdertijd hoopt China dat de betrokken partijen op de vlakte blijven om zo de spanningen niet op te drijven en enkel handelen om de vrede en stabiliteit in de regio te bewaren", klinkt het nog.

Zuid-Korea heeft vandaag laten weten dat het de ontplooiing van het Amerikaans raketschild zal accelereren. Ook zal het Amerikaanse leger op het Koreaanse schiereiland en omgeving "strategische uitrusting" opstellen, zei de Zuid-Koreaanse minister van Defensie Song Young-Moo zonder verdere uitleg.

Enkele beelden van de raketoefening van Noord-Korea