Permanent gesloten: vakantiekolonie Chateau Marteau Longe in Arbre

In de reeks "Permanent gesloten" trekt onze fotograaf Alexander Dumarey een hele week door België op zoek naar een vakantie- of vrijetijdsbestemming waar u niet meer heen kunt. Op zijn tocht bezoekt hij elke dag een plek die ooit een populaire toeristische bestemming was, van verlaten zwembaden tot vervallen vakantieparken. Vandaag: vakantiekolonie Chateau Marteau Longe in Arbre, bij Profondeville.

Geschiedenis

"Chateau Marteau Longe" wordt gebouwd in het begin van de 19e eeuw en doet eerst dienst als woning. In 1955 wordt het domein gekocht door de gemeente Wilsele. De gemeente wil het kasteel ombouwen tot een vakantiekolonie voor gepensioneerden en kinderen. 

In 1959 wordt het kasteel geopend als "Gemeentelijk Domein Wilsele Arbre" en ontvangt het de eerste gasten. In de slaapzalen staan in totaal 86 bedden. Jongens en meisjes hebben gescheiden slaapzalen, maar ook de refters, vestiaires en ziekenkamers zijn niet gemengd.

Eerst is het domein alleen beschikbaar voor de gemeentescholen van Wilsele, maar vanaf 1962 kunnen de leerlingen van het Katholiek Onderwijs ook op vakantie in Arbre. In het jaar 1963, bijvoorbeeld, verblijven er in totaal 500 kinderen en 125 gepensioneerden.

Na de fusie van Wilsele met Leuven in 1977 wordt het domein herdoopt tot "Home burgemeester A.L. Decoux", naar de voormalige burgemeester van Wilsele, Albert Leopold Decoux. In 1986 verkoopt Leuven het complex aan de jongerenvakantieorganisatie "Les Étapes De La Route". Zij investeren later nog 28 miljoen Belgische Frank om het gebouw te moderniseren.

Rond 2007 komt het kasteel leeg te staan. Vandaag, na meer dan 10 jaar leegstand, zijn de gebouwen op het domein ruïnes geworden. Sinds maart dit jaar is er wel een nieuwe eigenaar, die plannen heeft om het kasteel om te bouwen tot 30 wooneenheden. Maar het gebouw is in zo’n slechte staat dat er waarschijnlijk niets anders opzit dan het af te breken.

Hoe het nu is

Meest gelezen