Vermeende dader in Hamburg is radicale moslim met psychische problemen

De vermeende dader van een mesaanval in een supermarkt in Hamburg (Duitsland) staat bij de politie bekend als een radicale moslim met psychische problemen. Dat heeft de Hamburgse wethouder Andy Grote op een persconferentie bekendgemaakt.
De messentrekker kon worden overmeesterd door enkele moedige omstanders.

De 26-jarige, een uitgeprocedeerde asielzoeker uit de Verenigde Arabische Emiraten, was bij de veiligheidsdiensten bekend als "moslim maar niet als jihadist". Er was nog geen inschatting dat de man een onmiddellijk gevaar betekende. Hij gold als een "verdacht iemand" te wijten aan "elementen die op een religieuze radicalisering wezen".

In dit stadium van het onderzoek zijn er "aanwijzingen omtrent religieuze beweegredenen en islamistische motieven", maar de man was ook "psychisch labiel". De politie weet niet wat uiteindelijk de doorslag voor de aanval heeft gegeven.

Er zijn geen aanwijzingen van een netwerk. Daaromtrent is meer onderzoek nodig. Ook dient uitgezocht te worden of de veiligheidsdiensten alle aanwijzingen wel op de aangemeten manier zijn nagegaan.

De verdachte stak gisteren willekeurig met een keukenmes om zich heen in een supermarkt in Hamburg. Een 50-jarige man kwam om het leven, zeven mensen raakten gewond. Die gewonden zijn buiten levensgevaar, maar sommigen verkeren nog in kritieke toestand. De wethouder riep ook de bevolking op haat de kop in te drukken en zich na de bloedige aanval niet tot angst te laten verleiden.