Wisselvallig en typisch Belgisch kwakkelweekend op komst

Dit weekend staat er typisch Belgisch zomerweer op het programma: met temperaturen van ruim 20 graden is het niet koud, maar het is wel bewolkt en er zullen geregeld periode van regen of buien zijn. Vandaag trekt een storing over het noordwesten van het land. Verder naar het zuiden blijft het grotendeels droog, al is er vanavond in de Ardennen kans op een onweerachtige bui, zo meldt het KMI.

De maxima klimmen vandaag naar 20 tot 22 graden in Hoog- België en aan de kust en tot 25 graden in het zuidoosten van het land. De wind waait matig en aan zee eerst nog vrij krachtig, uit het zuidwesten. Vanavond wordt het, op een lokale bui in de Ardennen na, op de meeste plaatsen wisselend bewolkt en droog. In het noordwesten van het land zorgt een storing voor meer bewolking en perioden met lichte regen of buien, maar in het tweede deel van de nacht kan het ook daar tijdelijk droger worden. Het wordt een zachte nacht, met minima tussen 16 en 20 graden.

Morgen

Morgen trekt een regenzone met soms onweerachtige buien van west naar oost over het land. Na die passage krijgen we vanaf de kust droog weer met enkele opklaringen. Het kwik klimt richting 20 graden aan de kust en 24 graden in Belgisch Lotharingen. Er staat een matige tot soms vrij krachtige wind uit zuidwest, met rukwinden tot 40 tot 60 km per uur.

Begin volgende week

Maandag wordt het op de meeste plaatsen wisselend bewolkt, maar droog. De storing die zondag over het land trekt, blijft slepen boven Noord- Frankrijk, waardoor enkele buien het zuiden van het land kunnen bereiken. De maxima liggen tussen de 21 en 24 graden.

Dinsdag wordt het in het noordwesten zwaarbewolkt, maar overwegend droog. Vanuit Frankrijk wordt warme, maar onstabiele lucht aangevoerd over het zuiden van het land met onweerachtige buien tot gevolg, vooral langs de Duitse en Luxemburgse grens. De temperaturen stijgen tot 21 graden aan de kust en in de Hoge Venen, tot 23 en 24 graden in het centrum en 26 graden in Belgisch Lotharingen.