Zwart verkeersweekend van en naar het zuiden: waar zijn er problemen?

Het wordt een erg drukke dag op de wegen van en naar het zuiden. Want vandaag begint het grote wisselweekend. Veel mensen vertrekken met vakantie, anderen komen terug. Joni Junes van mobiliteitsorganisatie VAB somt enkele belangrijke knelpunten op.

Heel wat snelwegen in Europa krijgen vandaag véél verkeer te slikken. "Het is momenteel aanschuiven in Frankrijk, tussen Lyon en Orange op de A7. Daar moet je al twee uur wachten. Op de A10 tussen Parijs en Bordeaux verlies je 40 minuten. In Zwitserland is de Gotthardtunnel een knelpunt met anderhalfuur file richting Italië. Wie richting zuiden wil reizen, kan best vandaag na de middag vertrekken. Dan kom je op de knelpunten aan als de files daar al aan het oplossen zijn", geeft Junes als raad mee.

Op de eerste zwarte zaterdag van de zomervakantie stond er op het drukste moment 610 kilometer file in Frankrijk. Op de belangrijkste assen naar het zuiden moet rekening worden gehouden met vertragingen van twee uur, al beginnen de files licht af te nemen. Op de alternatieve route richting Spaanse grens via Clermont-Ferrand staan er bijna gaan files meer.

In Oostenrijk gebeurde dan weer een ongeval in de Lermoosertunnel, het verkeer wordt plaatselijk omgeleid via de A7. Op de B179 Fernpassroute staat file aan de grens met Duitsland, het duurt anderhalf uur extra tot aan Reutte. Ook op de Tauerntunnel op de A10 en de Karawankentunnel op de A11 duurt het 50 minuten extra. Voorts veroorzaken grenscontroles extra verkeershinder, onder meer op de A1 Salzburg - Rosenheim bij Walserberg en bij Passau op de A3.

Waar verwacht VAB dit weekend vooral problemen?

België

In België loopt het bouwverlof op zijn einde, en dat betekent heel wat verkeersdrukte in beide richtingen. Wie op vakantie vertrekt naar de kust kan vooral zaterdagochtend en -middag heel wat hinder verwachten. Zondagavond wordt het dan weer erg druk voor wie terugkeert naar huis.

Frankrijk

Maar ook wie in het buitenland op vakantie gaat, kan heel wat fileleed verwachten. Frankrijk kent zaterdag zijn eerste zwarte dag van de zomervakantie, een dag om te vermijden dus. Voor 7 uur ’s morgens worden al lange files voorspeld in de Rhônevallei richting het zuiden. Het piekmoment zou plaatsvinden om 13 uur met meer dan 700 kilometer file. Behalve in de Rhônevallei rond Lyon (A7, A9) vormen zich vooral files in de omgeving van Bordeaux op de A10. En ook zondag zullen er files staan in Frankrijk.

Duitsland

Door het begin van de schoolvakantie in Baden-Württemberg en Beieren wordt het ook in Duitsland erg druk richting het zuiden. Bovendien vinden er op dit ogenblik vele wegwerkzaamheden plaats in het land. Druk verkeer wordt verwacht op de ring rond München, de A9/A99 Nürnberg-München en de A8 München-Salzburg in het zuiden van het land. Ook op de A7 Ulm-Füssen loopt het vast.

Oostenrijk

In Oostenrijk zal er vooral drukte zijn aan de grensovergangen met Duitsland, op de B179 Fernpasstrasse tussen Füssen en Nassereith, op de A10 Salzburg-Villach bij Flachau en op de A11 bij de Karawankentunnel richting Slovenië.

Zwitserland

De nationale feestdag van Zwitserland, op dinsdag 1 augustus, bezorgt het land een donkerrode dag. Bovendien rijden heel wat vakantiegangers via Zwitserland naar hun vakantiebestemming. Aan de Gotthardtunnel wordt een tijdverlies van meer dan twee uur berekend. En ook aan de grensovergang met Italië wordt de file van de Gotthardtunnel opnieuw verwacht.

Meest gelezen