100 jaar Slag bij Passendale herdacht met pakkende getuigenissen en imposante projecties

In Ieper is de Slag bij Passendale herdacht met een groots opgezet herdenkingsevenement. Met getuigenissen, muziek, theater en indrukwekkende projecties op de historische Lakenhalle werden de tragische gebeurtenissen van 100 jaar geleden opnieuw tot leven gebracht.

De Britse openbare omroep BBC stond in voor de productie van de herdenking. De omroep had koste noch moeite gespaard om het menselijke drama van de Grote Oorlog tot leven te wekken.

Actrice Helen Mirren praatte het geheel aan elkaar. Op de historische Lakenhalle, die tijdens de slag volledig werd verwoest, werden beelden en getuigenissen geprojecteerd. De videoprojectie werd ondersteund met optredens van het Nationale Jeugdkoor van Schotland en zangeres Geike Arnaert. Een aantal Britse en Belgische acteurs en actrices brachten persoonlijke getuigenissen van soldaten, verpleegsters en geliefden.

(Lees verder onder de video)

De toeschouwers kregen ook fragmenten te zien van de theatervoorstelling Wipers Times, over het satirische blad dat een aantal Britse soldaten maakte in de loopgraven. En ze konden genieten van een kortverhaal van Michael Morpurgo, auteur van de bestseller "War horse".

(Lees verder onder de video)

De herdenking werd afgesloten met pakkende getuigenissen van soldaten die meevochten in de zwaarste slag uit de Eerste Wereldoorlog. "Het ergste, dat was Passendale, de hel op aarde. Zo'n verspilling van leven", zo verscheen onder meer op de Lakenhalle. "Wie uit Passendale terugkwam was als verlamd, mentaal en fysiek."

(Lees verder onder de video)

Op 31 juli is het precies 100 jaar geleden dat de Derde Slag bij Ieper, beter bekend als de Slag bij Passendale, begon. Met het offensief hoopte het Britse leger de Duitse vijand de genadeslag toe te brengen, vergeefs. 170.000 mensen, vooral Britten en Duitsers, kwamen om het leven, zo'n 300.000 raakten gewond.