"Bemoei je niet met wat ik aantrek" weerklinkt luid in de straten van Istanbul

In Istanbul (Turkije) zijn honderden vrouwen op straat gekomen om te eisen dat ze zich kunnen kleden zoals zij willen, een zogenoemde "don’t mess with my outfit"-betoging. Het is volgens hen bijvoorbeeld onmogelijk om in korte rok of topje rond te lopen zonder veroordelende blikken te krijgen. De vrouwen droegen jeans-shorts op kledinghangers mee als voorbeeld van een kledingstuk dat sommige Turkse mannen onaanvaardbaar vinden.
(c) copyright newzulu.com

Aanvankelijk ging het om enkelen tientallen betogers, maar die kregen al snel bijval van vrouwen uit andere delen van de stad. De vrouwen liepen met shorts door de straten en hielden regenboogvlaggen in de lucht. De vrouwen hekelen het stijgende aantal verbale en fysieke aanvallen. "We zullen niet gehoorzamen, monddood gemaakt worden of bang zijn. We zullen winnen door onophoudelijk verzet", klonk het vastberaden.

Twee maanden geleden werd een jonge vrouw in Istanbul op een stadsbus aangevallen door een man. Hij wilde niet dat ze in een korte short liep. Volgens de manifestanten komt dat soort incidenten en intimidatie steeds vaker voor in Turkije. En dat zijn ze beu.

Het waren vooral westers geklede vrouwen die meeliepen in de betoging, en hier en daar een vrouw met hoofddoek. "Zoals je ziet draag mijn vriendin geen hoofddoek, maar ik wel. Ik heb net zo goed het recht te dragen wat ik wil als zij. Niemand moet zich bemoeien met hun minirok of shorts, net zoals zij zich niet moeten bemoeien met mijn hoofddoek", verwoordt een vrouw -met hoofddoek- het (zie video hieronder).

(c) copyright newzulu.com

Meest gelezen