Belgische en Britse royals wonen Last Post bij in Ieper

In Ieper hebben prins William en zijn echtgenote Kate en koning Filip en koningin Mathilde de Last Post bijgewoond. De Britse royals zijn in ons land voor de herdenking van 100 jaar Slag bij Passendale. Vanavond is er ook een grootschalig audiovisueel spektakel op de Grote Markt in Ieper.

De Last Post wordt elke avond gebracht om 20 uur aan de Menenpoort in Ieper, maar deze keer was het een speciale editie met hoog bezoek. 400 genodigden konden de ceremonie volgen onder wie 200 nabestaanden van personen die op de Menenpoort gegrift staan. Ook de Britse premier Theresa May was aanwezig, net zoals federaal minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA) en Vlaams minister voor Energie Bart Tommelein (Open VLD). Ook heel wat burgemeesters uit de Westhoek waren aanwezig.

Na de traditionele opening door de klaroenblazers van de Last Post Association nam prins William het woord. Hij zei dat honderd jaar na de oorlog Groot-Brittannië en België nog steeds schouder aan schouder staan. Hij reflecteerde over de betekenis van de Menenpoort en de dagelijkse ceremonie. Even later nam ook koning Filip het woord. Hij bracht hulde aan de Last Post Association die al ruim 30.000 keer de Last Post heeft geblazen onder de Menenpoort.

Daarna werd de Last Post dan ook geblazen door de klaroeners en werden kransen neergelegd door de leden van het Britse en Belgische koningshuis, maar ook door negentien vertegenwoordigers van de alle landen die vochten aan het front.

(Lees verder onder de video)

Herdenking Slag bij Passendale

Op 31 juli is het precies 100 jaar geleden dat de Derde Slag bij Ieper, beter bekend als de Slag bij Passendale, begon. Met het offensief hoopte het Britse leger de Duitse vijand de genadeslag toe te brengen, vergeefs. 170.000 mensen, vooral Britten en Duitsers, kwamen om het leven, zo'n 300.000 raakten gewond.

De bloedige slag wordt vanavond herdacht met een groots audiovisueel spektakel op de Grote Markt in Ieper. De Britse openbare omroep BBC staat in voor de productie. Er worden duizenden toeschouwers verwacht. Lees hier wat u mag verwachten van de herdenking. U kunt het vanaf 21.20 uur live volgen op deze site en op Eén.

AFP or licensors
Nicolas Maeterlinck
Nicolas Maeterlinck
AFP or licensors