Brandweer Asse vangt koningspython en Australische hagedis

De brandweer in Asse heeft een baardagaam gevangen, een Australische hagedissoort. Vorige week moesten ze ook al uitrukken voor een koningspython. In vier dagen tijd hebben de brandweermannen zone Vlaams-Brabant West twee exotische dieren gevangen.

De Brandweermannen van Asse moesten uitrukken omdat er in Mollem een leguaan zou opgemerkt zijn. Uiteindelijk bleek het om een baardagaam te gaan. De Australische hagedis werd gevangen en naar de brandweerkazerne gevoerd.

Later kwam het Vogelopvangcentrum Malderen, een opvangcentrum voor gewonde vogels en wilde dieren, de exoot ophalen. Woensdag vingen de brandweermannen ook al een koningspython in het Kerremansbos in Zellik.

Brandweermannen moeten mee met hun tijd. Vroeger rukten ze uit voor een kat in een boom of een koe in een beek. Tegenwoordig krijgen ze regelmatig oproepen voor exotische dieren. Dat deze twee exoten op korte tijd na elkaar werden gevangen berust op puur toeval, volgens Alain Habils, woordvoerder van brandweerzone Vlaams-Brabant West.

“Er is een grotere interesse in dit soort nieuwe huisdieren en deze dieren durven ook al eens te ontsnappen. Ik denk niet dat deze dieren eerder gaan lopen dan een hond of een kat, maar het is natuurlijk veel opvallender wanneer je zo’n exotisch dier tegenkomt.”

Als je effectief zo een exoot op straat tegenkomt, blijf uit de buurt van het dier en waarschuw meteen de hulpdiensten.