Britse Channel 4 zendt controversiële opnames van prinses Diana uit

De Britse zender Channel 4 gaat op 6 augustus een documentaire uitzenden met een onuitgegeven opname van een gesprek met prinses Diana. In het gesprek vertelt de prinses over haar huwelijksproblemen met prins Charles en hoe ze naar de koningin stapte voor advies.

De opname, een gesprek tussen Diana en Peter Settelen, iemand die haar hielp met haar publieke optredens, dateert van begin jaren 90, een paar jaar voor haar scheiding. De opname is controversieel. De beelden werden door de politie in 2001 aangetroffen in het huis van een  voormalige butler van de koninklijke familie. Daarna probeerde de familie van Diana aanspraak te maken op de opnames, maar uiteindelijk kwamen ze weer bij Peter Settelen terecht.

In 2004 waren al passages uit het gesprek te zien in een documentaire die in de Verenigde Staten werd uitgezonden, maar op 6 augustus zullen die beelden en bijkomend materiaal voor het eerst te zien zijn op de Britse televisie.   

"Ik weet niet wat je moet doen", zei de koningin

In het gesprek komt onder meer de relatie van prins Charles met zijn huidige vrouw Camilla Parker Bowles ter sprake en hoe Diana naar de koningin stapte voor advies. "Dus ik ging huilend naar de top lady", vertelt Diana. "En ik zei: "Wat moet ik doen? Ik vraag je, wat moet ik doen?" En zij antwoordt: "Ik weet niet wat je moet doen". Dat was het. Dat was haar advies."

Diana komt ook terug op haar vermeende relatie met Barry Mannakee, een van haar lijfwachten. Ze legt ook uit hoe Charles haar het hof maakte tijdens een barbecue in 1979 toen ze 18 was.

Dit jaar is het 20 jaar geleden dat prinses Diana om het leven kwam bij een verkeersongeval in een tunnel in Parijs. De nieuwe documentaire wordt op 6 augustus uitgezonden op Channel 4.