De 5 boeken die het leven van Elke Weylandt hebben veranderd

Zondag, rustdag. Een ideaal moment om uzelf in de zetel te nestelen met een uitstekend boek. Daarom polsen we iedere zevende dag van de week naar het favoriete leesvoer van een bekend gezicht. Vandaag vertelt Elke Weylandt (37), zus van Wouter Weylandt, over haar vijf lievelingsboeken. "Mooie zinnen kunnen de aanleiding zijn voor een prachtig gesprek."

Voor velen voelt het lezen van een boek aan als het bedwingen van een mythische col in de Tour de France. Maar wanneer Elke Weylandt, marketing- en communicatieverantwoordelijke bij Trek-Segafredo en zus van Wouter Weylandt, een boek vastgrijpt dartelt ze eerder op de pedalen. "Tijdens de Tour had ik vier boeken mee, maar dat bleek een beetje te hoog gegrepen. Uiteindelijk raakte ik amper 80 pagina’s ver. Na zo’n intense en hectische periode kan ik echt hunkeren naar een boek, als een soort verslaving."

Lezen is voor Weylandt het betreden van een andere wereld. Een vluchtroute wanneer haar kinderen in bed liggen of ze naast haar man in de auto zit. "Soms als ik mooie zinnen of gedachtegangen tegenkom, dan lees ik ze luidop voor. Die kunnen vaak de aanleiding zijn voor een prachtig gesprek."

1. De ontdekking van de hemel – Harry Mulisch

"Dit is een boek dat ik trager ben beginnen lezen omdat ik niet wilde dat het stopte. Ik verslond het toen ik ongeveer achttien jaar was en het was voor mij een echte eyeopener. Ik ontdekte de stijl die mij lag: filosofische gedachten die mij intellectueel uitdagen en stof tot nadenken geven."

In "De ontdekking van de hemel" heeft een engel de goddelijke opdracht gekregen om "het testimonium", een uiterst belangrijk voorwerp dat zich op aarde tussen de mensen bevindt, terug te brengen naar de hemel. Daarvoor brengt de engel enkele aardse mensen met elkaar in contact. De vriendschap tussen Max Delius, die het heelal beter wil begrijpen, en Ono Quist, die via de politiek van Nederland een beter land wil maken, is de voorbode van de geboorte van Quinten, die de onbewuste drang zal hebben om op reis te gaan en iets te doen. Alleen weet hij niet wat.

2. Een hart zo blank - Javier Marías

Over dit exemplaar van de Spaanse schrijver Javier Marias schreef Weylandt haar thesis. "Hierdoor heb ik het boek tientallen keren gelezen, maar ik zou het zo opnieuw doen mocht ik kunnen." De openingsscène bevat een zin die ze nooit zal vergeten: "Ik heb nooit willen weten, wat ik nu weet." En daarover gaat het gehele boek.

Juan Ranz hoort een vertrouwelijk gesprek tussen zijn vader en zijn vrouw, waarin zijn vader opbiecht dat hij iets fundamenteel fout heeft gedaan. En eenmaal een geheim gehoord is, wordt het bijna onmogelijk om het te vergeten. Hoe graag het hoofdpersonage het ook wil. "Het is boeiend om te zien hoe goed de auteur de psyché van het hoofdpersonage kan uitwerken. Over hoe mensen zichzelf in de vernieling kunnen denken door telkens in hetzelfde potje te rommelen. Over hoe het weten je leven helemaal kan overnemen. En dat is in het echte leven ook zo. Telkens wanneer iemand je in vertrouwen neemt, verandert het weten je een klein beetje."

3. De heelmeesters - Abraham Verghese

Ook Weylandt geeft graag boeken als geschenk en ongeveer één à twee jaar geleden was "De Heelmeesters" haar cadeauboek van het jaar. Hoe makkelijk of moeilijk is het om de pijn en het verdriet van in het verleden achter je te laten? Marion zijn leven komt in handen te liggen van de twee personen die hij het liefst nooit meer had willen zien: zijn vader, die hij niet heeft gekend, en zijn tweelingbroer Shiva.

Het verhaal speelt zich af op twee locaties: Ethiopië en de Verenigde Staten. "Ik heb dit werk onder andere gegeven aan een oud-collega van mij die in Ethiopië heeft gewoond. En daar ontstond de magie: praten met iemand die een boek net zo goed vindt als jezelf. Het geeft je een inzicht in menselijke relaties en het was zo herkenbaar dat zij een aantal dingen exact kon benoemen. Het deed me onder meer beseffen dat ik tot dan toe bitterweinig boeken had gelezen die zich afspeelden op Afrikaanse bodem."

4. De ketter – Miguel Delibes

"Een boek goed vinden, betekent per definitie dat er een raakpunt is met je eigen leven, je eigen persoonlijkheid of de toestand van de wereld op dat moment. Ik heb de reflex om als lezer ook terug uit mijn vluchtoord te stappen en het op mezelf te reflecteren."

Weylandt las dit boek tijdens haar studententijd en dacht er achteraf nog vaak aan terug. "Ik vraag me vooral af als ik het nu opnieuw zou lezen, of ik het ook anders zou lezen." "De ketter" gaat over een kind dat geboren wordt in het Spanje van de zestiende eeuw, op de dag waarop Martin Luther zijn stellingen aan de kerkdeur van Wittenberg spijkert. Hij wordt een welvarende koopman, maar is ook lid van de reformatorische beweging waarop de Inquisitie een heksenjacht uitoefent. "De strijd tegen het ene geloof en het andere geloof als het hoogste goed extrapoleren is nog zo’n actueel gegeven, dat het boek razend interessant maakt."

5. Les jeux sont faits – Jean-Paul Sartre

Sartre is typische middelbare school lectuur. Het is cool, hip en het prototype van een intellectueel om met een boek van hem rond te lopen op school. Weylandt was zodanig weggeblazen door "Les jeux sont faits" dat het haar keuze om Romaanse Talen te studeren bevestigde. "Op een slag was ik een gigantische fan van Sartre. De filosofische ondertonen dwingen je om erover te praten."

Of je op je zestiende al rijp genoeg bent om een Sartre te lezen, daar twijfelt Weylandt aan. "Hetzelfde komt voor met "Le petit prince". Er zitten daar dubbele, zelfs driedubbele bodems in, die op die leeftijd nog niet te doorgronden zijn. De vraag is alleen of dat wel moet? Het neemt het genot van een boek niet weg en op dat moment was Sartre voor mij bijna wonderlijk."

"Les jeux sont faits" gaat over twee soulmates, bij wie het lot hen anders gezind is. Beiden kennen een vroegtijdige en gewelddadige dood. Ze ontmoeten elkaar pas echt als ze in het hiernamaals terechtkomen.