Fabrieken Shell-Pernis in Nederland grotendeels stilgelegd

Na de brand die gisteravond heeft gewoed bij Shell-Pernis in de Nederlandse stad Rotterdam, wordt de raffinaderij nagenoeg stilgelegd. Door de brand in het hoogspanningsstation aan de Vondelingenplaat viel de elektriciteit uit en werd eerder al een deel van de fabrieken stilgelegd.

Aangezien de installaties in Rotterdam nauw met elkaar in verbinding staan, heeft dat ook gevolgen voor de andere fabrieken. Daarom is besloten dat bijna alle fabrieken worden stilgelegd.

Daarna kan het bedrijf de schade gaan bekijken, aldus de zegsman van Shell. Shell-Pernis is met ongeveer zestig fabrieken de grootste raffinaderij van Europa.

Hoewel de brand aan de Vondelingenplaat is geblust, zijn er in de wijde omgeving nog vlammen te zien. Dit komt doordat het bedrijf als onderdeel van de veiligheidsprocedure overtollige gassen, die bij de raffinage van olie vrijkomen, affakkelt.

Het affakkelen duurt mogelijk tot maandag, aldus de woordvoerder van Shell. DCMR Milieudienst Rijnmond had zondagmiddag 28 telefoontjes binnen over het affakkelen.

Toch nog vlammen en knallen

Ook vanmorgen zijn er nog altijd vlammen te zien en luide knallen te horen. Dat komt omdat Shell de overtollige gassen nu moet verbranden, dat proces heet affakkelen.

Omwonenden klagen intussen over de zwavelgeur die ze ruiken. Volgens de milieudienst heeft dat te maken met de onvolledige verbranding van stoffen, maar er is geen gevaar voor de omgeving.