Marokkaanse koning laat Rif-activisten vrij

Koning Mohammed van Marokko heeft in zijn jaarlijkse troonrede begrip getoond voor de bekommernissen van de bevolking in het Rif-gebied. Het is daar al maanden onrustig. Hij verleende gratie aan 40 betogers, maar het is nog maar de vraag of de rust nu zal weerkeren.
Koning Mohammed geflankeerd door zijn zoon en broer.

Het is nationale feestdag in Marokko en koning Mohammed spreekt dan traditioneel zijn troonrede uit. Dit keer deed hij dat verrassend genoeg gisteravond al. Hij ging voor het eerst in op de onrust in het Rif-gebied in het noorden van het land.  

Hij toonde begrip voor de bekommernissen van de bevolking daar. Die wil meer economische investeringen, beter onderwijs en een betere gezondheidszorg. Dat zijn terechte wensen, zei de koning. Maar hij bleef ook pal achter zijn veiligheidstroepen staan. Die kregen de voorbije weken zware kritiek omdat ze betogers hardhandig aanpakten.

De koning verleent gratie

De koning laat ook elk jaar op koningsdag gevangenen vrij. Dit jaar verleent hij gratie aan bijna 1.200 gevangenen. Bij hen zitten ook 40 activisten uit het Rif-gebied. Het gaat om degenen die 'geen ernstige misdaden op hun naam hebben staan'. Een kleine 20 van hen zat al in de gevangenis, een dikke 20 waren vrij, in afwachting van hun straf. "Daarmee lijkt hij de protestbeweging toch een beetje tegemoet te komen", zegt correspondente Willemijn de Koning vanuit Rabat. "Hij laat wel niet alle demonstranten vrij. Het zijn er nu 40, maar er zaten er bijna 300 vast."

Zal de rust weerkeren?

"Sommige families van de activisten die gratie kregen, zijn thuis aan het feesten geslagen," merkt Willemijn de Koning op, "maar op straat is er van een groot feest absoluut geen sprake."

"Sterker nog, er is verontwaardiging. Ze voelen zich niet serieus genomen omdat niet alle betogers zijn vrijgelaten. Zo zijn de leiders nog niet vrijgelaten."

Er is alweer een nieuwe betoging aangekondigd voor vandaag, in Imzouren, een klein stadje in de buurt van al Hoceima. De Marokkaanse koning mag dan wel begrip tonen, maar de rust lijkt er voorlopig niet mee weer te keren.