5 en 6 jaar cel voor koppel dat jongetje urenlang in de vrieskou liet staan als straf

Het koppel dat een zesjarige jongen als straf urenlang in de vrieskou op het balkon had laten staan, is door de Brusselse rechtbank veroordeeld tot vijf en zes jaar cel. Dat is heel wat minder dan wat het Openbaar Ministerie geëist had. De jongen overleefde het maar net.

De moeder van de jongen kreeg de zwaarste straf: zes jaar gevangenis. De stiefvader van de jongen werd veroordeeld tot vijf jaar cel, waarvan de helft met uitstel. Dat is heel wat minder dan de twaalf jaar die het Openbaar Ministerie gevraagd had. Het parket kan wel nog in beroep gaan.

Op tweede kerstdag moest hun zesjarige zoontje van 5 uur 's ochtends tot 20 uur 's avonds in zijn pyjama op het balkon staan omdat hij een pannenkoek genomen had uit de keuken. Pas toen de jongen het bewustzijn verloren had, werd hij naar binnen gebracht. Het koppel vertelde de hulpdiensten dat hun zoon gevallen was. De jongen verkeerde een tijdlang in levensgevaar, zijn lichaamstemperatuur bedroeg amper 27,2 graden. 

De rechter tilt zwaar aan de feiten. Doordat de moeder niet ingreep en tijdens het onderzoek geen verantwoordelijkheid nam voor haar daden, kreeg ze een zwaardere straf dan de stiefvader, die de jongen de extreme straf had opgelegd. Uit het onderzoek bleek dat de kinderen in het gezin wel vaker lijfstraffen moesten ondergaan. Zo kregen ze soms ook geen eten of drinken.

Meest gelezen