"Alle scenario's voor Venezuela zijn zwart, het zal alleen maar slechter worden"

In Venezuela laait het geweld opnieuw op in de marge van de omstreden verkiezingen. President Nicolas Maduro wil een raad installeren die de grondwet kan aanpassen en zijn macht kan uitbreiden. Bij de protesten afgelopen nacht zijn zeker 10 doden, volgens de oppositie zelfs 15 doden, gevallen. "Alle scenario's voor Venezuela zijn zwart", zegt correspondente Marjolein Van de Water.
(c) copyright newzulu.com

President Maduro wil zijn macht uitbreiden en heeft verkiezingen uitgeschreven om een grondwetgevende raad te vormen die een nieuwe grondwet moet schrijven die dat mogelijk kan maken. "Daarmee staat het normale parlement volledig buitenspel", zegt correspondente Marjolein Van de Water vanuit de Venezolaanse hoofdstad Caracas.

Volgens de regering zijn zo'n 8 miljoen Venezolanen komen opdagen voor de stembusgang. Dat is 41,53 procent van de bevolking. De oppositie spreekt die cijfers echter tegen. Volgens hen zijn er amper enkele miljoenen komen stemmen. Hoe dan ook lijkt de grondwetgevende raad er te komen.

Venezuela is al maanden in de ban van protesten tegen het beleid van Maduro. De oppositie roept de bevolking alvast opnieuw op om op straat te blijven komen. "De vraag is hoelang de mensen dit nog vol kunnen houden", zegt Van de Water. "De protesten worden steeds grimmiger. De politie treedt keihard op. Mensen worden moe en zijn bang." Bij het protest afgelopen nacht zijn zeker 10 doden gevallen, de oppositie spreekt zelfs van 15.

(lees verder onder de foto)

AFP or licensors

Er zijn verschillende landen die nu al laten weten dat ze de nieuwe grondwet niet gaan erkennen. De felste reactie komt uit de Verenigde Staten. Volgens de Amerikaanse ambassadeur bij de Verenigde Naties is Venezuela een stap dichterbij een dictatuur. "De verwachting is dat ze nu sancties opleggen tegen de leden van de grondwetgevende raad en dat ze de oliesector aanpakken", zegt de correspondente. "Dan ligt de economie van het land helemaal plat."

Het Latijns-Amerikaanse land gaat al langer gebukt onder een hevige economische crisis en een extreme inflatie. "Er zijn grote tekorten aan levensmiddelen en medicatie", zegt Van de Water. "Mensen hebben moeite om te overleven. Er zijn al honderdduizenden vluchtelingen. De scenario's zijn zwart en het ziet er naar uit dat het alleen maar slechter gaat worden."

(lees verder onder de video)

Reynders: "Bezorgd over situatie"

Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) blijft "heel bezorgd over de politieke, economische en humanitaire situatie" in Venezuela. Hij roept in een persbericht de Venezolaanse regering op om binnen het grondwettelijke kader - met respect voor de bevoegdheden van de parlementaire vertegenwoordiging en van de rechterlijke macht - een bestuur te waarborgen voor het welzijn van de bevolking.

Meest gelezen