"Er heerst complete chaos in Venezuela"

Professor Magaly Rodriguez Garcia van de KU Leuven denkt dat het geweld zal toenemen na de verkiezingen voor een grondwetgevende raad in Venezuela. De chaos is compleet, zegt ze.

In Venezuela is gisteren een grondwetgevende raad verkozen. De verkiezing was zeer omstreden. Volgens de oppositie wil president Maduro de grondwet laten herschrijven door de nieuwe raad om op die manier meer macht naar zich toe te trekken.

Professor Magaly Rodriguez Garcia blikt in "De ochtend" op Radio 1 terug en zegt dat de onrust al begonnen is in maart. "Toen heeft een rechter de macht van het parlement ontnomen," zegt professor Garcia. "Dat leidde tot gigantisch protest van het Venezolaanse volk. De straten stroomden vol met betogers."

"De toestand escaleerde en dat heeft tot paniek geleid bij president Maduro." In mei besliste hij om het parlement te ontbinden. Hij kondigde toen ook aan dat er een nieuwe grondwet zou komen om vrede te brengen. "Ironischer kan het niet," meent professor Garcia, "want de protesten hebben geleid tot meer dan 100 doden en heel wat gevangenen."

Een nieuwe grondwet brengt geen soelaas

De grondwetgevende raad waarvoor gisteren gestemd moest worden, zal nu het parlement vervangen. De raad is voor alle duidelijkheid géén parlement, en wordt ook tijdelijk geïnstalleerd. Maar dat is nu net het probleem, zegt Garcia. "Niemand weet hoelang die grondwetgevende raad zal zetelen, dus dat is al een serieus probleem. Bovendien is er geen nieuwe grondwet nodig om de vrede te laten terugkeren in het land."

De huidige grondwet is trouwens helemaal nog niet zo oud. "Die grondwet is in 2009 goedgekeurd door de vorige president Hugo Chavez. Dat is democratisch gebeurd. Het volk kon zich uitspreken in een referendum en heeft toen voor een nieuwe grondwet gekozen."

President Maduro doet het nu op een heel andere manier. "Hij regeert per decreet. Hij heeft het volk helemaal niet geraadpleegd. Pittig detail ook: het parlement is sinds 2015 helemaal in handen van de oppositie."

Maduro is Chavez niet

En dat is nu net het probleem. Toen president Chavez stierf en Maduro aan de macht kwam, daalde meteen de macht van het regime. "Ten eerste omdat Maduro Chavez niet is; hij heeft het politieke charisma van Chavez niet. Ten tweede omdat de olieprijzen waren gedaald. Daardoor had Maduro veel minder speelruimte om de sociale projecten van Chavez te blijven betalen."

President Maduro heeft een gigantisch economisch probleem, zegt Garcia. "Volgens de Opec, de organisatie van olieproducerende landen, zijn de olie-inkomsten van Venezuela sterk gedaald: 400.000 vaten per dag, dat is 17 procent minder dan vroeger."

Hoeveel mensen zijn echt gaan stemmen?

Intussen wordt er gekibbeld over het aantal mensen dat gisteren is gaan stemmen. Acht miljoen, zegt Maduro, dat is 41 procent van de kiesgerechtigden. "De oppositie zegt dat er maar 12 procent is gaan stemmen," weet Garcia.

"Op 16 juli heeft de oppositie zelf een stemming georganiseerd over de nieuwe grondwet. Toen zijn 7,5 miljoen mensen gaan stemmen en die hebben allemaal tegen de nieuwe grondwet gestemd." Daarom wilde Maduro meer dan 8 miljoen mensen naar de stembus krijgen. "Dat is wat hij nu beweert, maar de oppositie zegt dus dat het niet klopt.

Het is ook moeilijk om na te gaan wie er gelijk heeft. "Er waren helemaal geen internationale waarnemers, de media die niet gecontroleerd werd door het regime, werd niet toegelaten."

De chaos is compleet

Er heerst nu complete chaos in Venezuela."Ik denk dat het geweld enorm gaat toenemen. Het gaat exploderen. De oppositie is verdeeld, het regime is verdeeld."

En dan is er nog een andere belangrijke factor. "Niemand weet wat het leger gaat doen. Die steunen nu Maduro nog, maar er zijn geruchten dat ze ook in opstand gaan komen. Ik denk dat de internationale gemeenschap zich pas nu realiseert wat er aan de hand is. Dat is ook de reden waarom de Verenigde Staten over sancties beginnen."

Meest gelezen