Amper 10 dagen na aanstelling is Scaramucci niet langer directeur communicatie van Trump

10 dagen nadat Donald Trump Anthony Scaramucci heeft aangesteld als zijn nieuwe directeur communicatie, staat die laatste weer op straat. Volgens The New York Times heeft de Amerikaanse president hem de laan uit gestuurd, volgens ABC News heeft hij zelf zijn ontslag aangeboden.
Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Een nieuwe dag, een nieuwe coup de théâtre in het Witte Huis: Anthony Scaramucci is niet langer de directeur communicatie van Donald Trump. Amper 10 dagen heeft hij het in die functie uitgezongen, na zijn aanstelling door de Amerikaanse president op 21 juli.

Volgens The New York Times heeft Trump Scaramucci ontslagen. De krant weet dat op basis van drie bronnen in het Witte Huis. ABC News vertelt een ander verhaal. De nieuwszender meldt dat Scaramucci zelf zijn ontslag heeft aangeboden.

In een korte reactie zegt het Witte Huis dat het vertrek van Scaramucci de nieuwe stafchef John Kelly de gelegenheid moet bieden "met een schone lei" te beginnen. Kelly is stafchef sinds 28 juli en zou persoonlijk om het vertrek van Scaramucci hebben gevraagd.

(Lees voort onder video)

Spicer en Priebus

Dat Trump Scaramucci 10 dagen geleden tot directeur communicatie benoemde, viel bij veel van zijn naaste medewerkers in slechte aarde. Zijn woordvoerder Sean Spicer die tot dan directeur communicatie ad interim was geweest, stapte uit onvrede op.

Ook zijn toenmalige stafchef Reince Priebus was not amused. Het was een publiek geheim dat hij en Scaramucci elkaar niet konden luchten. Scaramucci achtte hem verantwoordelijk voor de vele lekken naar de pers vanuit het Witte Huis en noemde hem in een gesprek met een journalist van The New Yorker "een verdomde, paranoïde schizofreen". In een adem gaf hij topstrateeg en naaste medewerker van Trump Steve Bannon een obscene veeg uit de pan met de woorden "I'm not Bannon, I'm not trying to suck my own cock".

(Lees voort onder journaalitem van 28/07/2017)

"Kelly is in dienst genomen om de discipline te herstellen"

Volgens VRT-correspondent in de VS Björn Soenens is het geen toeval dat Scaramucci net vandaag vertrekt. "Enkele uren geleden heeft Kelly (zie foto onder) de eed afgelegd als nieuwe stafchef van Trump", zegt hij. "Kelly is een militair, een generaal. Hij is in dienst genomen om de discipline in het Witte Huis te herstellen. Ook Trump zelf zou op het ontslag van Scaramucci hebben aangedrongen omdat hij de aandacht te veel naar zich toe trok."

"Toen Scaramucci aantrad, zei hij dat hij een aparte lijn met Trump had en dat hij enkel aan hem rapporteerde. Dat was du jamais vu. In het Witte Huis is de stafchef de baas. Een communicatiedirecteur moet aan hem rapporteren en geen parallelle circuits opzetten."

"Iedereen dacht dat Scaramucci een vlotte communicatieman uit New York was die het goed met de pers zou kunnen vinden. Maar hij heeft het meteen verknoeid door grof en schunnige taal over zijn eigen medewerkers de wereld in te sturen. Als directeur communicatie van het Witte Huis is je dan geen lang leven beschoren."

(Lees voort onder foto)

Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Wie is Anthony Scaramucci?

Anthony Scaramucci is 52 en maakte zich altijd sterk dat hij een goede vriend is van president Trump en zijn oudste zoon Donald Junior. Begin juli verdedigde hij Donald Junior toen hij in opspraak kwam nadat was gebleken dat hij tijdens de kiescampagne een Russische advocaat had ontmoet in de hoop beschadigende informatie over de Democratische presidentskandidaat Hillary Clinton in handen te krijgen.

Scaramucci leunde altijd al nauw bij president Trump aan. Zo was hij vicepresident van de Export-Import Bank, een instelling die exportkredieten voor Amerikaanse bedrijven verleent. Eerder maakte hij deel uit van het overgangsteam van Trump in de aanloop naar zijn eedaflegging en werkte hij voor de campagne van Trump.

Het imago van "elitarist" kleefde sterk aan Scaramucci. Hij studeerde aan de prestigieuze universiteit van Harvard en werkte daarna jarenlang voor de topzakenbank Goldman Sachs, zowat een huisleverancier van personeel voor de administratie van Trump.

Daarna zette Scaramucci zijn eigen investeringsfonds SkyBridge Capital op. Hij had ook een zakenprogramma op de conservatieve tv-zender Fox en schreef drie boeken over succes in de zakenwereld.

Meest gelezen