Amsterdamse burgemeester in brief aan inwoners: "Ik heb uitgezaaide longkanker"

In een open brief aan de inwoners van Amsterdam heeft burgemeester Eberhard van der Laan laten weten dat hij ongeneeslijk ziek is. "Verschrikkelijk nieuws", zegt burgemeester van Gent Daniël Termont (SP.A).

"Hoewel er de komende tijd meer duidelijk zal worden over de aard en de prognose, lijkt het erop dat de diagnose weinig reden geeft voor optimisme", schrijft van der Laan.

"Mijn werk als burgemeester wil ik blijven doen, in overleg met de gemeenteraad en het college van burgemeester en wethouders (schepenen), op een manier die recht doet aan de stad en aan het ambt. Ik blijf graag nog een poosje uw burgemeester. Wel zullen uiteraard de komende tijd bepaalde taken en openbare optredens worden overgenomen door andere wethouders", aldus de burgemeester.

Het is niet de eerste keer dat bij van der Laan kanker wordt vastgesteld. In het najaar van 2013 werd hij behandeld voor prostaatkanker. Ook toen bleef hij aan als burgemeester. Afgelopen jaar is hij aan zijn tweede termijn als burgemeester van Amsterdam begonnen. Hij werd toen herbenoemd voor een periode van zes jaar.

"Van der Laan is de Johan Cruijff van de burgemeesters"

"Dit is verschrikkelijk nieuws", zegt burgemeester van Gent Termont in "De wereld vandaag". "Ik ben er ondersteboven van. We hebben elkaar in december nog in Londen gezien. Ik heb hem toen nog gevraagd hoe het met zijn gezondheid was. Hij reageerde erg optimistisch en hij zei dat hij zich goed voelde. Amper enkele weken later krijgen we dit nieuws. In Nederland noemen ze hem de Johan Cruijff van de burgemeesters. Dat hij nu ongeneeslijk ziek is, is verschrikkelijk."

Dat Van der Laan het nieuws met een open brief bekendmaakt, verbaast Termont niks. "Het is Van der Laan ten voeten uit. Hij is getrouwd met zijn vrouw én met zijn stad. Hij gaat honderd procent voor Amsterdam en hij vindt dat logisch. Hij is een echte burgervader die de kinderen van zijn stad wil informeren. Die openheid siert hem."

Ook het feit dat Van der Laan gewoon blijft werken, verwondert Termont niet. "Weinig mensen zouden gewoon voortwerken als ze niet lang meer te leven hadden, maar hij doet dat wel. Dat hij zijn laatste dagen met zijn Amsterdammers wil doorbrengen, bewijst dat hij hen graag ziet."

"Van der Laan is erin geslaagd om van het broeinest van mensen en activiteiten in Amsterdam een aangename stad te maken", looft Termont zijn collega tot slot. "Amsterdam is een bijzonder aantrekkelijke stad. Op vlak van mobiliteit is het een voorbeeld voor heel Europa, en ik weet waarover ik spreek. Hij heeft van Amsterdam een aangename, levendige en leefbare stad gemaakt. Dat maakt van hem een van de grootste burgemeesters van Nederland."

De hele brief

Lieve Amsterdammers,

Met deze brief breng ik u op de hoogte van slecht nieuws.

Deze week is bij mij uitgezaaide longkanker geconstateerd. Hoewel er de komende tijd meer duidelijk zal worden over de aard en de prognose, lijkt het er op dat de diagnose weinig reden geeft voor optimisme.

Mijn werk als burgemeester wil ik blijven doen, in overleg met de gemeenteraad en het college van B en W, op een manier die recht doet aan de stad en aan het ambt. Ik blijf graag nog een poosje uw burgemeester. Wel zullen uiteraard de komende tijd bepaalde taken en openbare optredens worden overgenomen door de andere leden van het college van B en W.

Intussen ben ik in goede handen van mijn naasten en van het Antoni van Leeuwenhoekziekenhuis.

Mocht er aanleiding toe zijn dan informeer ik u nader.

Met vriendelijke groeten,

Eberhard van der Laan

Meest gelezen