Antwerpen is decor van Chinese topserie met 380 miljoen kijkers

Morgen starten in Antwerpen de opnames van de populaire Chinese tv-serie "Mr. Right". Het is het tweede seizoen van "How to be a better man", een tv-reeks die vorig jaar door meer dan 380 miljoen kijkers is gevolgd.
© Walter Bibikow - creative.belgaimage.be

“Mr. Right” gaat over een tandarts Cheng Hao, gespeeld door één van de populairste Chinese acteurs van dit moment Jin Dong. Hij werkt in een gerenommeerde tandartsenpraktijk in Shanghai. Ondanks zijn drukke agenda heeft hij een opvallende hobby: mannen adviseren in de liefde. Zijn successen als liefdesadviseur doen niet vermoeden dat hijzelf nog nooit verliefd is geweest. Op het trouwfeest van een klant – dat plaatsvindt in België - ontmoet hij Luo Yue, een ambitieuze maar afstandelijke vrouw die hotelmanager is. De twee zijn absolute tegenpolen. Wanneer het fout loopt op het trouwfeest, wordt Luo Yue verplicht Cheng Hao en zijn goede vriend Zhang Mingyang mee op een roadtrip door Antwerpen te nemen.

Het eerste seizoen kreeg goede kritieken en waarderingscijfers in China. De verwachtingen voor het tweede seizoen zijn dus hoog.

(Lees voort onder video)

Waar filmen de Chinezen?

De Chinese filmploeg strijkt 9 dagen neer in Antwerpen. Ze draaien onder meer in het Havenhuis, Brouwerij De Koninck, op de Meir, de Grote Markt en op de luchthaven van Deurne. Ook Campus Vesta, het opleidingscentrum voor hulpdiensten in Ranst, is een locatie waar ze filmen. En een tram zal ook een belangrijke rol spelen in de serie.

De locaties zijn uitgezocht in samenwerking met de filmcel van de stad Antwerpen. Dat is het aanspreekpunt voor zowel binnenlandse als buitenlandse producties. Ze begeleidt producties in het zoeken naar geschikte locaties en staat in voor een vlotte samenwerking met andere stadsdiensten en de politie.

De stad Antwerpen heeft de filmcel ontwikkeld om Antwerpen in binnen- en buitenland te promoten als filmlocatie. Ze doet dat niet alleen om het imago van de stad te versterken, maar de stad wil op lange termijn ook werkgelegenheid creëren voor technisch personeel en toeleveringsbedrijven in de audiovisuele sector. Zo wil ze ook de economische return voor de stad en de betrokken bedrijven verhogen.

“Deze reeks wordt in China dagelijks bekeken door 380 miljoen mensen die de Grote Markt van Antwerpen, chocolade, diamanten en die de mooie sites zullen zien. Als ze reizen kan het hen ideeën opbrengen. Er is geen enkele publiciteitscampagne in China die evenveel succes zal hebben als deze reeks”, zegt burgemeester Bart De Wever (N-VA) van Antwerpen.

“Op vlak van marketing is het van ongelofelijk belang voor onze stad om die in beeld te brengen aan de hand van dit soort reeksen, in buitenlandse films. Daardoor hebben we ook een filmcel opgestart die mensen begeleidt en ondersteunt. Eventueel zelfs financieel ondersteunt. Dat zijn eigenlijk investeringen waarbij je kleine vissen gooit om grote vissen te vangen en dat lukt vrij aardig”, zegt de Wever nog.

Hoe komen de Chinezen in Antwerpen terecht?

De provincie Antwerpen heeft sinds 1985 een vriendschapsakkoord met de Chinese zusterprovincie Shaanxi. De opnames van "Mr. Right" in Antwerpen zijn een rechtstreeks gevolg van deze langdurige relatie. Zeker met een land als China waar vriendschap en vertrouwen essentieel zijn, is het nuttig om zulke relaties te hebben.

Bovendien heeft producent mevrouw Jia Yiqun twee jaar in Antwerpen gestudeerd (van 2002 tot 2004), als uitwisselingsstudent van Shaanxi. Het uitwisselingsprogramma voor studenten bestaat al sinds 1986. Elk jaar gaan vier jongeren uit de provincie Antwerpen hun Chinees perfectioneren in Xi’an, de hoofdstad van de provincie Shaanxi. En twee Chinese jonge afgestudeerden komen voor een of twee jaar naar Antwerpen om hun talenkennis of andere vaardigheden te perfectioneren.

Het Antwerpse productiehuis Sancta is de Belgische producer van “Mr, Right”. Het is al jaren actief in China. Zaakvoerder Kristoff Leue draaide in 2006 in Shaanxi een aflevering van de Ketnetreeks "W@ is D@" met zijn broer Dimitri Leue en Pieter Embrechts. Sindsdien heeft hij daar heel wat contacten.

“Het is een ploeg van 70 Chinezen waaronder een viertal steracteurs. We spreken dan over de Brad Pitt en Angelina Jolie van China. Die komen met hun eigen make-up en assistenten. Ze hebben gekozen voor Antwerpen voor drie symbolen: voor het bier, de chocolade en de diamanten, omdat dat de liefde verbeeldt. Het bittere van het bier, de zoetheid van de chocolade, en het eeuwig durende van de diamant”, zegt Kristoff Leue.

Enkele weetjes en cijfers

2016

- 333 aanvragen voor opnames
- 1259 draaidagen, waarvan 23 buitenlandse producties vooral uit Frankrijk, Nederland en Duitsland


2017

- Tot nu toe ongeveer 200 aanvragen voor opnames
- Ongeveer 800 draaidagen, waaronder 9 voor Chinese tv-reeks Mr. Right
- De Amerikaanse regisseur Brian De Palma is ook 12 dagen in     Antwerpen geweest voor de film Domino.
- De Franse productie "The extraordinary journey of the fakir" heeft 3 dagen in de haven gefilmd en liet daarvoor speciaal een vrachtschip overkomen.
- Matthias Schoenaerts en Colin Firth streken in het voorjaar 3 dagen neer in de droogdokken voor de film "Kursk", een Frans, Belgisch, Luxemburgse productie die hoofdzakelijk in de AED studio’s in Lint werd opgenomen.
- Bij de binnenlandse producties in 2017 vielen vooral "Patser", "Vele hemels", "Professor T.", "De infiltrant", "Over water" en "Bad trip" op.

Meest gelezen