Britse ex-premier Tony Blair wordt niet vervolgd voor oorlog in Irak

De voormalige Britse premier Tony Blair zal zich dus niet voor de rechter moeten verantwoorden voor zijn beslissing om samen met de Verenigde Staten Irak binnen te vallen in 2003. De zaak tegen Blair was ingeleid door een voormalige Iraakse generaal die Blair beschuldigde van "agressie".
AFP or licensors

De zaak was aangespannen door de voormalige Iraakse generaal Abdulwaheed al-Rabbat. Die wou de voormalige Labourpremier Tony Blair in Engeland voor de rechter brengen wegens de "misdaad van agressie", in dit geval tegen Irak.

Een rechtbank heeft nu beslist dat dat begrip "misdaad van agressie" weliswaar onlangs is ingeschreven in het internationaal recht, maar dat dat niet met terugwerkende kracht kan worden toegepast. Met andere woorden: dat begrip bestond in het Engels recht ten tijde van de Amerikaans-Britse inval in Irak.

Naast Tony Blair kunnen nu ook twee andere politici niet worden vervolgd wegens hun rol in de invasie in Irak. Het gaat om de voormalige minister van Buitenlandse Zaken Jack Straw en ex-minister van Justitie Lord Goldsmith. 

Een oorlog om... niets?

De invasie die begin 2003 de dictatuur van Saddam Hoessein omver gooide, was van in het begin al erg omstreden. Dat werd nog erger toen bleek dat er in Irak geen biologische of chemische wapens werden gevonden; nochtans de directe aanleiding voor de oorlog.

Niet dat die wapens er nooit geweest zijn, want Saddam had die in de jaren 80 gebruikt tegen de Koerden en tegen Iran. Wel waren de massavernietigingswapens blijkbaar grotendeels ontmanteld tijdens een controleprogramma van de Verenigde Naties in de jaren 90.

De inval in Irak verloor dus alle rechtvaardiging en bleek bovendien de stabiliteit van de regio te ondergraven. Volgens sommige analisten is de opgang van terreurgroepen zoals IS het gevolg van die inval.

Meest gelezen