Brusselse Parking 58 gaat na 60 jaar onherroepelijk dicht

Na zestig jaar sluit Parking 58 zijn deuren. Het Brusselse gebouw was niet enkel bekend om zijn 800 parkeerplaatsen, ook het fenomenale uitzicht over de hoofdstad vanop het dak lokte veel bezoekers. De parking zal nu plaats maken voor Brucity, een administratief centrum van de stad waar 1.500 werknemers tegen 2021 hun intrek zullen nemen. Vanavond om één voor middernacht sluit Parking 58 onherroepelijk haar deuren.

Parking 58 zal bij iedereen wel een belletje doen rinkelen. Als u naar Brussel moest met de auto, heeft u vermoedelijk uw auto al eens in het parkeercomplex gezet. Parking 58 is toch wel een van de bekendste parkings van Brussel. Daarnaast werden er ook feestjes georganiseerd op het dak van het gebouw en werden er zelfs films gedraaid. Zoals het filmdebuut van Alex Stockman "Verboden te zuchten" (2001) en "Mortelle randonnée" (1983) met actrice Isabelle Adjani. Ook jongeren en verliefde koppeltjes zochten vaak hun toevlucht tot het dak van de parking.

Toch was niet iedereen fan van Parking 58. Zo ook Jos Vandenbreeden, directeur van het Sint-Lukasarchief in Brussel. Vandenbreeden is ook verbonden aan het CIVA, die de ontwikkeling van de architectuur in het Brusselse bevordert. Voor de opbouw van Parking 58 werden namelijk de Centrale Hallen afgebroken. Een spijtige zaak volgens Vandenbreeden.

“Ik heb Parking 58 nooit een interessant gebouw gevonden. Hiervoor stonden de Markthallen er (foto onder) en dat was echt prachtige architectuur. Ze werden gebouwd na de overwelving van de Zenne, een open rivier in de Brusselse binnenstad. De rivier had een wisselvallig debiet waardoor er vaak overstromingen waren. Die veroorzaakten ziektes als cholera. De stad Brussel organiseerde daarom een wedstrijd voor architecten”, zegt Vandenbreeden. Deze wedstrijd werd door de architect Leon Suys gewonnen die bovendien ook architect was van de Brusselse Beurs. Samen met de architect Edmond Le Graive ontwierp hij de Centrale Hallen.

De Centrale Hallen was één grote overdekte plaats met glazen daken waar veel licht uit scheen. “Veel van die overdekte plaatsen kan je trouwens nog vinden in grote wereldsteden. In de Hallen werd er alimentatie verkocht, was er plaats voor theater en ijspistes”, aldus Vandenbreeden. Tot 1953 was er ook een hondenrenbaan waar windhonden achter een mechanische haas liepen en waarop stevig werd gewed. “Het was dus een nieuw, bruisend en commercieel centrum in het hartje van Brussel”, aldus Vandenbreeden.

In 1956 werden de Centrale Hallen afgebroken om de bezoekers van de Wereldtentoonstelling van Brussel in 1958 (Expo 58) te voorzien van parkeerplaatsen. De Belgische gebroeders De Clercq, tevens ook de stichters van Interparking, kwamen met het concept en haalden hun inspiratie uit de Verenigde Staten. De ingenieur Abraham Lipski coördineerde de bouw van Parking 58. Zelf vindt Jos Vandenbreeden dat Parking 58 een lelijk gebouw is geworden. “Ze hebben er wel een stuntje in beton aan willen toevoegen, maar dat is niet echt gelukt. Ze hadden er beter een architectuurwedstrijd van gemaakt, dan was de kans dat het een mooi gebouw zou worden groter geweest.”

Brucity

De hoofdzetel van Interparking lag ook in Parking 58. Interparking is een bedrijf dat publieke parkeergarages uitbaat over acht verschillende Europese steden, gesticht door de eerder vernoemde broeders De Clercq. De werf zal in handen zijn van AG Real Estate, de hoofdaandeelhouder van Interparking. De nieuwbouw van Brucity zal negen verdiepingen tellen met een veertigtal loketten. Er wordt verwacht dat meer dan 1.500 ambtenaren in het nieuwe gebouw zullen werken. Begin 2021 zou het gebouw operationeel moeten zijn.

Het nieuwe gebouw zal ook een parking bevatten die door Interparking wordt uitgebaat. Daar zullen ongeveer 450 openbare parkeerplaatsen zijn en 176 plaatsen voor fietsen. Zelf verhuisde de hoofdzetel van Interparking naar de Brederodestraat, ook in het centrum van Brussel.

Mooi zicht

Wel geeft Vandenbreeden toe dat Parking 58 een mooi zicht aanbood. “Maar aan de Basiliek van Koekelberg heb je ook een enorm mooi zicht, een 360 graden zicht over de hele stad waar je, als het mooi weer is, ook de Sint-Romboutstoren van Mechelen kan zien. Vroeger kon je ook genieten van een mooi uitzicht vanuit de toren van het Brusselse stadhuis, maar dat is niet meer mogelijk aangezien het is afgesloten voor het publiek. Hetzelfde geldt voor het Justitiepaleis van Brussel”, zegt Vanderbreeden nog.

“Ik ben blij dat het gebouw wordt afgebroken, maar ik zou blijer zijn als de Hallen opnieuw werden gebouwd. Ik vrees ook voor de nieuwbouw”, besluit hij.

Meest gelezen