Dertien Belgische militairen gerepatrieerd uit Kindu

De dertien Belgische militairen die al enkele weken vastzaten in Kindu, in het oosten van de Democratische Republiek Congo, zijn terug thuis. Dat werd maandag uit militaire bron vernomen. De militaire samenwerking tussen ons land en Congo werd op 14 april plots stopgezet door Kinshasa, nadat minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) zich kritisch had uitgelaten over de aanstelling van de Congolese premier Bruno Tshibala.

De dertien militairen zijn in de loop van de voorbije twee weken in alle stilte gerepatrieerd met burgervliegtuigen, nadat ze eerst met een C-130 vanuit het militaire kamp in Kindu naar hoofdstad Kinshasa waren gebracht.

De Belgische militairen zaten al even vast in Kindu. Nadat de militaire samenwerking tussen ons land en Congo werd stopgezet, wilden ze het land verlaten, maar de lokale autoriteiten zouden geweigerd hebben om een uitreisvisum te bezorgen, omdat de Belgische militairen beschikten over "gevoelig materiaal" dat de Congolezen graag in eigen land hadden willen houden.

Kinshasa zelf heeft altijd ontkend dat de Belgen geblokkeerd waren, en legde de oorzaak bij de "druk" die ons land zou hebben uitgeoefend om visa voor een vijftigtal andere militairen te verkrijgen, die het materiaal in kwestie uit Congo terug naar België moesten halen. Die visa wilden de Congolezen niet uitreiken, waardoor de Belgen volgens regeringswoordvoerder Lambert Mende Omalanga zelf beslisten om de dertien militairen in Congo te houden, om "toezicht te houden op het materiaal".

Intussen zijn alle militairen terug op Belgische bodem. De C-130 met het bewuste materiaal aan boord zou maandagnamiddag moeten landen op Melsbroek.

 

Meest gelezen