Franse actrice Jeanne Moreau (89) is overleden

De Franse actrice Jeanne Moreau is overleden. Dat meldt haar agent aan het Franse persbureau AFP. Ze is onder meer bekend van de films "Les Amants" van Louis Malle uit 1958 en "Jules et Jim" van François Truffaut uit 1962 (foto boven). Ze is 89 jaar oud geworden.
Courtesy Everett Collection

De Franse cinema verliest met Jeanne Moreau een grote dame. Aanvankelijk start ze haar carrière als theateractrice, maar dankzij regisseur Louis Malle belandt ze toch op het witte doek. Met zijn films "Ascenseur pour l'échafaud" en het omstreden sensuele "Les Amants" in 1958 (foto onder) wordt ze een van de gezichten van de Franse Nouvelle Vague.

Courtesy Everett Collection

In 1961 was ze te zien in haar internationaal meest succesvolle film, "Jules et Jim" van de Franse grootmeester François Truffaut. Met hem maakt ze ook nog de film "La mariée était en noir" (foto onder). Ze speelde ook meer in film van andere grote Europese cinéasten van de jaren 60 zoals Michelangelo Antonioni en Luis Buñuel. Ze acteerde ook in enkele Amerikaanse films, zoals in verschillende films van Orson Welles, maar had een uitgesproken voorkeur voor de Europese cinema. Zo heeft ze verschillende grote Hollywoodprojecten bewust links laten liggen.

©Rue des Archives/Collection CSFF

In 1992 won ze de César voor beste actrice voor haar vertolking in "La vieille qui marchait dans la mer". In 1995 en 2008 kreeg ze een ere-César voor haar volledige carrière. In 1998 mocht ze ook een ere-Oscar in ontvangst nemen. Haar laatste grote rol dateert uit 2005 in de film "Le temps qui reste" van François Ozon. Hoewel ze de laatste jaren minder acteerde, speelde ze pas in 2015 haar allerlaatste rol. Ze vertolkte toen een kleine rol in de Franse komedie "Le talent de mes amis".

XAVIER LAMBOURS/SIGNATURES

Meest gelezen