Handelaars in bitcoins opgepakt na undercoveroperatie op darknet

De gerechtelijke politie heeft vorige week negen huiszoekingen uitgevoerd in een onderzoek naar een grootscheepse witwasoperatie met bitcoins. Dat is virtueel geld waarmee je online kan betalen. Drie personen werden opgepakt.
AFP or licensors

De huiszoekingen vonden plaats in Brussel, Jette, Sint-Jans-Molenbeek, Laken en Evere. Ze pasten in een onderzoek van het federaal parket nadat was vastgesteld dat op de online marktplaats localbitcoins.com diensten werden aangeboden om bitcoins in te ruilen tegen contant geld of omgekeerd. Vooral de account ‘Zhao Dong 1982’ bleek in België actief te zijn, meestal in de  grensstreek met Nederland en Duitsland.

Voor het inruilen van de bitcoins - voor bedragen van minstens 5.000 euro - werden commissies aangerekend die vele malen hoger liggen dan de gebruikelijke commissies via de gekende kanalen van online exchangers. Het omruilen gebeurde tijdens kortstondige fysieke ontmoetingen met klanten op publieke plaatsen zoals parkings, hotels en fast food restaurants.

Tijdens de huiszoekingen werden 100.000 euro cash geld en 300.000 euro op rekeningen bij financiële instellingen en internetdienstverleners in beslag genomen. Drie personen werden opgepakt. Twee van hen zijn in verdenking gesteld en aangehouden wegens witwassen.

Meest gelezen